Peter Lamberg (I)

Peter Lamberg föddes i Göteborg 1742 och dog i samma stad år 1799. Son till Johan Anders Lamberg och Elisabeth Söderberg. Gift med Sara Charlotta Kåhre. Sonen Jan Lamberg (1771-1834) var en av grundarna av D. Carnegie & Co medan sonen Anders Lamberg (1778-1855) var stadsmäklare. Dottern Charlotta Lamberg var gift med grosshandlaren Johan Jacob Hammarberg (1774-1838) som var delägare i firman AP Oterdahl & Son. Deras son var Peter Hammarberg (1814-88) som var en av Göteborgs viktigare grosshandlare på 1800-talet. En annan dotter var gift Hummel och mor till David Hummel.

Från 1768 var Peter Lamberg tillsammans med brodern Carl Lamberg och Carl Carlsson delägare i faderns firma som nu hade namnet J.A. Lamberg & Söner. 1780 dog Carl Carlsson och Peter Lamberg lämnade firman för att starta egen verksamhet i firman P.Lamberg & Holst tillsammans med någon Holst.

Värdshuset och nöjespalatset Vauxhall i Masthugget startades på initiativ av Peter Lamberg. Vauxhall öppnade 1773. 1779 sålde Peter Lamberg inrättningen till doktor Evald Riben, som i sin tur redan 1780 överlät den till källarmästare Samuel Gabrielsson. Åtta år senare köptes Vauxhall av grosshandlare Samuel Dahlin, och därefter av direktören för Ostindiska kompaniet Martin Törngren och senare av hovsekreterare C V Hjelm.

0 svar på ”Peter Lamberg (I)”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.