Hammarberg – järn och trä

Peter Hammarberg (1814-1888), son till Johan Jacob Hammarberg och Charlotta Lamberg från societetsfamiljen Lamberg, anställdes 1831 i firma Sven Renström, en av Göteborgs större järnexportörer vid den tiden. Från 1843 var han delägare i firman som nu fick namnet Sven Renström & Co. Nils Hammarberg som var rådman 1795-1841 var troligen en bror till Peter Hammarbergs far.

Urspungligen hade järnhandelsfirman grundats av Sven Renström (1793-1869) år 1816. Innan dess hade han bl.a. varit anställd i C.Fr. Waerns firma. Sven Renström hade goda kontakter med bruk i Värmland och förmedlade mycket handel från dessa, både till andra exportföretag och via egen utrikeshandel. Bl.a. ägde firman 25% i Storfors bruk och skötte dess export fram till 1879. Sven Renström & Co var också en stor trävaruexportör. Sven Renström var ogift och fick inga barn. När han dog gick hela hans förmögenhet till donationer som bekostade badinrättningar och sjukhus i Göteborg

När Sven Renström dog fortsattes firman av Peter Hammarberg och dennes släkting James Leffler (1838-1893). Denne tillhörde förmodligen nån annan gren av släkten Leffler än den jag beskrivit. Från 1872 var även George Barclay (1841-1921), son till Peter Hammarbergs svåger John Barclay, delägare i firman liksom sonen James Hammarberg (1847-1896). Under denna senare tid exporterade firman också pappersmassa och papper.

Peter Hammarberg deltog också i bildandet av Skandinaviska Kredit AB och satt i des styrelse 1864-1888. Han tog även del i grundandet av försäkringsbolag och hade en del andra uppdrag inom både det lokala näringslivet och i både den lokala och nationella politiken.

Sonen James Hammarberg deltog i bildandet av Kramfors AB år 1887 tillsammans med de dominerande ägarna, familjen Kjellberg, och Arthur Seaton. Han var VD i Kramfors AB 1894-1896. Han var också verksam i bl.a. Göteborgs Enskilda Bank och trävaruföretaget Strömman & Larsson samt lokalpolitiker.

Firman Sven Renström & Co upphörde år 1910, med 1909 som sista verksamhetsår.

Andra källor:
Artur Attman, Göteborgs stadsfullmäktige 1863-1962, 1963
Jan Glete, Ägande och industriell omvandling, 1987

Ett svar på ”Hammarberg – järn och trä”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.