Gamlestadens medborgarhus

Gamlestadens medborgarhus uppfördes1958-59 i kvarteret Fjärsingen i Gamlestaden efter ritningar av arkitekterna Torgny Gynnerstedt och Jan Ericsson. Anläggningen består av tre låga, oregelbundet utformade byggnader, en med fasader av rött tegel och två med putsfasader. De omger en nästan sluten gård som nås från Brahegatan.

Gamlestadens medborgarhus 2017. Bild: Sanja Peter. Licens: CC-BY-NC-ND

Byggnaden innehåller samlingslokaler av olika slag, en teater, Gamlestadens bibliotek m.m. Ursprungligen fanns där också en biograf som hade namnet Rex. Biografen drevs av Folkets Hus ihop med biografen Forum i Kortedala medborgarhus. Biosalongen hade 456 platser. 1965 övertogs biografen av Centrumbiograferna. 1973 stängdes biografen och lokalen används idag till annat.

Biografen Rex

Gamlestadens medborgarhus ägs och drivs av Göteborgs stad. Både Gamlestadens medborgarhus och bibliotek drevs fram genom långvarigt opinionsarbete i stadsdelen.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.