Hugo Levin

Hugo Levin

Johan Hugo Levin, född 2 januari 1886 i Ljungarum, död 26 oktober 1918 i Göteborg, var en svensk idrottsman och idrottsledare. Han var initiativtagare till byggandet av Ullevi. Från 1914 gift med Helga Blomster, född den 2 januari 1887 i Göteborg och död 1969. De fick barnen Kerstin Levin (1916-19), och Ingrid Levin, gift Göthberg (1917-2006).

1897 började han med simning och simhopp, därefter också med gymnastiska lekar i Göteborgs Gymnastikförening. År 1899 blev Levin medlem i Örgryte Idrottssällskap (ÖIS).

År 1901 blev han anställd i grossistföretaget Hugo Scharfenberg & Co, samtidigt som han studerade främmande språk och dessutom gick en kvällskurs i handel. Lämnade anställningen som bokhållare på Hugo Scharfenberg & Co vid årsskiftet 1908-09 varefter han startade en egen grosshandelsrörelse, som han drev fram till 1914. Därefter blev han istället chef för det tyska Phänomobil-bolagets göteborgsavdelning. Ett år senare blev han chef på Kallebäckens Vattenfabriker.

Sexton år gammal var han fotbollsspelare i ÖIS första lag, som 1904, 1905 och 1906 blev svenska mästare. Slutade som aktiv spelare efter säsongens slut 1906. Var årren 1907–1912 var Levin sekreterare i ÖIS styrelse.

År 1905 blev han vice sekreterare i Göteborgs Fotbollsförbund som bildades samma år, vice ordförande från 1911 och var sedan ordförande från 1912 fram till sin död. 1905 tog han initiativ till att ett seriesystem skapades för fotboll i distriktet, vilket kraftigt ökade antalet aktiva spelare.

Han blev sekr. i styrelsen för Centralföreningen för gymnastik- och idrottssällskapen i Göteborg år 1906. Ett år senare började han som frilansande idrottsredaktör på Göteborgs Aftonblad, och ingick därefter i tidningens redaktion ända fram till sin död. Han komponerade samma år även ett fotbollslag, sammansatt av spelare från olika klubbar, som mycket överraskande slog ÖIS. Laget blev sedan stommen i IFK Göteborg.

År 1908 byggde ÖIS Walhalla idrottsplats, med Levin och Carl Helgesson som drivande krafter.

Premiärupplagan av Svenska serien som han tog initiativ till startade 1911 omfattade åtta lag och vanns av ÖIS. Det blev senare Allsvenskan. 1912 fungerade Levin som biträdande tävlingsledare för friidrotten under Olympiaden i Stockholm. 1914 blev han ledamot av Svenska Fotbollsförbundets styrelse och året innan ordförande för förbundets internationella uttagningskommitté. Levin var också aktiv i Svenska Idrottsförbundet som sekreterare åren 1910-15 och i Riksidrottsförbundet, där han blev medlem i överstyrelsen.

År 1916 tog Levin initiativ till byggandet av idrottsplatsen Ullervi. Han blev dir. för Ullervibolaget som bildades för att driva anläggningen, samt chef för Göteborgs Idrottsförbunds Förlagsaktiebolag. Han tar initiativ till och skapar Göteborgs Tivoli, ett nöjesfält som förlades vid sidan om Ullervi. Levin utsågs till bolagets direktör och i september samma år invigdes Ullervi. 1920 ändrades namnet på arenan till Ullevi.

År 1917 bildades Göteborgs Curlingklubb på förslag av Levin och curlingbanan förlades till Ullevi. Levin organiserade den första distriktsserien i bandy, som spelades på Ullevi. Han hjälpte även till med att starta en fotbollsklubb för damer, Göteborgs Damers Boll Klubb i vilken han blev ordförande. Klubben ägnade sig främst åt bandy eller landhockey. Det hela tycks dock ha runnit ut i sanden. Levin blev också intresserad av bowling och bowlingsporten startade i Göteborg. När Simklubben Delfin bildades blev Levin vice ordförande. Han var framgångsrik tävlingsseglare och även hängiven flygsporten.

I april 1917 sammanträdde organisationskommittén för en planerad Idrottsfest 1921 som dock kom att genomföras först 1923 i samband med Jubileumsutställningen. Levin utsågs till spelens generalsekreterare och han ska ha varit den som tog initiativ till ytterligare en ny idrottsarena, Slottsskogsvallen. Slottsskogsvallen byggde dock inte förrän till Jubileumsutställningen 1923. Levin dog dock långt innan dess.

Federationsmatchen i fotboll mot Danmark på Ullevi den 20 oktober 1918 blev Hugo Levins sista arrangemang. Han avled sex dagar senare i dubbelsidig lunginflammation som följd av spanska sjukan. Levin gravsattes på Östra Begravningsplatsen i Göteborg; gravvården i mörk granit efter ritningar av Karl M. Bengtson utgörs av en avhuggen dorisk pelare på sockel av en kub.

2014 bildades Inger och Bengt Göthbergs Stiftelse till minne av Hugo Levin med syfte att årligen utdela »Hugo Levin Priset« till unga framstående idrottsledare och idrottsorganisatörer, såsom allmännyttigt ändamål, för utmärkt engagemang och stort ledarskap för svensk idrotts bästa. Priset ska tilldelas enskilda individer.

4 svar på ”Hugo Levin”

 1. Anders Svensson, ang Hugo Levin:
  Helga Levin död 1969
  Kerstin Levin (inte Karin) död 1919
  Ingrid (Levin) Göthberg död 2006
  1908 Walhalla IP med Levin och Helgesson (inte Friberg)
  1917 Idrottsfesten 1921. Jo festen genomfördes under namnet Sveriges Idrottsspel 1923, eftersom stan flyttade fram hela jubileet två år
  mvhej / B.G.

  1. Tack så väldigt mycket.Jag ska ändra detta. Vi kan konstatera att Wikipedia har en del fel när det gäller detta. Jag har ju hämtat en del därifrån och den del från Levinsajten. Har dock inte läst boken och det är uppenbart en brist. Jag kommer att ändra. Kerstin är jag som skrivit fel helt enkelt.

 2. Anders Svensson, (läste tydligen inte hela texten första gången) ang Hugo Levin:
  Göteborgs Damers Boll Klubb skulle ägna sig åt Bandy, vintertid och Landhockey, sommartid. Fotboll skulle man »leka» inledningsvis för att vänja alla belackare. De engelska och danska damer som började med fotboll fick ett outhärdligt idrottsliv. Både pressen och publiken gav sig på damerna på ett förfärligt sätt. Hugo Levin ville skydda de svenska kvinnorna och vänja belackarna. Göteborgs Aftonblad (1917 29/11) »annonserar» Levin i redaktionell text om bildandet av en kvinnlig fotbollsklubb. Rubriken är: »Kvinnlig fotbollsklubb». Göteborgs Aftonblad (1918 20/4) »En ny sport introduceras i Göteborg. Göteborgs Damers Boll-Klubb börjar sin verksamhet. Till styrelse valdes: direktör Hugo Levin, ordförande,» (övriga åtta i styrelsen är samtliga kvinnor). »Övningarna i landhockey komma att ledas av en dansk manlig och en kvinnlig inspektör.» Ett halvår senare dör Levin, han fick därför inte följa sina damers fortsatta idrottsliv.
  Danskorna som inte fick någon trevlig fotboll övergick i stället till landhockey, då blev deras idrottsliv bra mycket trevligare.
  Din text Anders, har en olycklig länk, som bör tas bort. »Det hela tycks därför ha runnit ut i sanden.» Populär Historia sprider falsk information, av okunnighet eller illvilja.
  mvhej / Bengt Göthberg

  Ullervi blev Ullevi några år efter Levins död, inte 1917.

 3. Det rann ju ut i sanden. Damfotbollsklubben tycks aldrig ha blivit en verklig realitet och det går ju inte att hitta några spår efter klubben senare än 1918. Så jag tror nog länken får finnas kvar. Framförallt då artikeln den länkar till är intressant ur många andra aspekter.

  Däremot kanske Levin inte var så negativ som det verkar. Men det påstår Populär Historia och ingen av oss vet hur det egentligen var. Varken du, jag eller Björn Lundberg som skrivit artikeln i Populär historia. Detta sagt även om du vet oändligt mycket mer om Levin än vad jag vet och sannolikt också mycket mer än vad Lundberg vet. Länken får bli kvar med ett litet ord utbytt. Alla som läser kan också se genom kommentarerna att det finns lite olika mening om saken.

  Ändrar uppgiften om Ullevi.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.