Per Lindekrantz

Per Gustaf Lindekrantz, född 20 januari 1913 i Göteborg, död 4 augusti 1994 i Hedvig Eleonora församling, Stockholm, var en svensk målare, verksam i Göteborg samt på Öland. Son till pianosnickaren Carl Lindekrantz och hans hustru Ellen Johansson samt bror till skulptören Ivar Lindekrantz och silversmeden Lars Lindekrantz. Han var gift första gången 1936 med Karin Herrström och andra gången 1949–1952 med Tullan Fink

Utbildad vid Valands målarskola med Sigfrid Ullman som lärare samt vid Académie de la Grande Chaumière i Paris. Han var Göteborgsmålare med landskap, stilleben och porträtt i en intensiv men efter hand alltmer asketisk färghållning och delvis av abstrakt karaktär.

Bland hans arbeten kan nämnas mosaikgolv i Landsstatshuset i Karlskrona, väggmålning på Svenska Handelsbanken, Göteborg och keramik i Folkets hus, Västerås. Han har också tillsammans med Ralph Bergholtz utfört glaskonst av hopsmält, färgat glas i Aspeboda kyrka.

Lindekrantz hade undervisade också privatelever. Han var 1947, 1958 och 1961 på förslag som föreståndare på Valands konstskola men fick aldrig jobbet.

Lindekrantz hade separatutställning i Stockholm 1939 och deltog i samlingsutställningar i Stockholm, Göteborg, Helsingfors, Dublin, Paris och New York. Hans konst finns representerad I Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum, Kalmar konstmuseum, Waldemarsudde och Borås museum. 1966 deltog han i en större samlingsutställning i Göteborg konsthall, Nio målare, tillsammans med Torsten Billman, Rudolf Flink, Alf Lindberg, Olof Leyman, Wilgot Olsson, Hugo Simson, Åke Winnberg och Olle Skagerfors.

Text i huvudsak från Wikipedia

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.