Kvarteren Bergkristallen, Ametisten och Karneolen

Kvarteret Bergkristallen (Hedåsgatan-Engelbrektsgatan-Sten Sturegatan-Berzeliigatan), liksom kvarteret Ametisten (Wadmansgatan-Engelbrektsgatan-Hedåsgatan-Berzeliigatan) och kvarteret Karneolen (Södra vägen-Engelbrektsgatan-Wadmansgatan-Berzeliigatan) i stadsdelen Heden, tillkom när en ny stadsplan gjordes på 1890-talet. Detta i likhet med alla kvarter i triangeln Södra vägen-Engelbrektsgatan-Stens Sturegatan-Korsvägen.

I den ursprungliga planen från 1873 ingick kvarteren Bergkristallen, Ametisten och Karneolen i kvarteret XXIX. De ursprungliga kvarteren var tänkta för villabebyggelse för överklassen men med den nya planen från 1890 planerades istället för tät stadsbebyggelse.

Plan 1873

I kvarteret XXIX låg landerier som Hedås, Lilla Hedås, Rosengård och Milow-Dicksonska lantgården. I den ursprungliga planen hade eventuellt några av dessa byggnader kunnat ligga kvar.

1890
Engelbrektsgatan söder om Heden

1892 började spekulanter köpa upp tomter i de tre kvarteren och byggherrar kring J.A Westerberg började bygga mot Engelbrektsgatan. Bland byggmästarna som byggde fanns Kilander, Rydgren, Lund, Nathan Persson och Abraham Pehrsson och bland arkitekterna märktes Hjalmar Cornilsen och Olof Holmén. Abraham Persson uppförde bland annat hörnhuset Södra Vägen 2-Engelbrektsgatan 49 efter ritningar av Hjalmar Cornilsen. Mot Berzeliigatan ritade Hjalmar Cornilsen de flesta husen, Berzeliigatan 24 och 26 ritade han 1904 i jugendstil.

Hörnhuset Södra vägen / Engelbrektsgatan. Göteborgs ridhus till vänster.
Berzeliigatan, norra sidan mot öster.
Berzeliigatan 12 och 14 i hörnet mot Södra vägen 16 och 18. Bild: Aron Jonason. Public domain

Flera hus mot Engelbrektsgatan revs på 1980-90-talen och ersattes med nybyggda hus.

Andra källor:

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.