Restaurant Kometen

Det som kom att bli Restaurant Kometen startades 1931 som restaurangen i ett kollektivhus på Vasagatan 58 i kvarteret Kastellholm. I huset fanns 20 lägenheter som saknade eget kök, och tanken var att de boende i huset skulle få den mat de beställt uppburen och serverad på vita dukar och ihop med silverbestick. Men efterfrågan blev inte så stor som det var tänkt och 1938 öppnades därför ny entré ut mot Vasagatan och dörrarna slogs upp för allmänheten.

1934 tog österrikaren Hans Breitneder över restaurangen och Restaurant Kometen var född. Han var musiker och spelade på restauranger runt om i Europa tillsammans med hustrun samt en svägerska. Vid ett längre besök i Göteborg passerade han restaurangens lokaler, och en idé om att ge sig in i restaurangvärlden väcktes.

När Hans Breitneder dog 1962 togs restaurangen över av Solvig Magnusson. Under hennes tid blev restaurangen en av de mest populära i Göteborg och frekventerades av författare, musiker, kultur- och vänsterfolk under 1970-talet och början av 1980-talet. Hon drev restaurangen till 2008 då hon dog, 91 år gammal. En kort tid drevs restaurangen vidare av hennes systerdotterdotter Madeleine Bräutigam.

Leif Mannerström samt bröderna Christer och Ulf Johansson tog över Kometen hösten 2009. Leif Mannerström och Christer Johansson sålde verksamheten till Per Ove Lundgren och Mats Sjölander år 2017.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.