Wernerska villan

Wernerska villan, eller som den tidigare kallades Wijkska villan, är ett stort privatpalats som upptar två tomter i kvarteret Fågelvik i Lorensberg. Den östra tomten köptes 1883 av C. Adelsköld vars plan var att uppföra ett stort lägenhetshus där. Men så blev det inte. Grosshandlaren Carl Wijk köpte 1884 först den västra tomten och senare den östra tomten från C. Adelsköld. Wijk anlitade arkitekten Adrian C. Peterson för att rita ett privatpalats i kvarteret.

Wernerska villan mot Parkgatan. Bild: Pål-Nils Nilsson. Licens: CC BY 2.5

Villan som är byggd i tegel stod färdig 1889 och familjen Carl Wijk flyttade in i huset sommaren 1889. Den 9 juli 1907 avled Carl Wijk. Sedan de tre arvingarna hade delat upp boet, övertogs villan av den äldste sonen Carl Olof Wijk. Han flyttade till London med familj år 1915 och avled vid ett besök i Göteborg 1918. Hakon Wijk övertog villan när brodern flyttade. Han sålde snart därefter villan till Gustaf Werner.

Wernerska villan mot Storgatan

Före sin död 1948 hade Gustaf Werner testamenterat hela fastigheten med alla inventarier till Göteborgs stad. Ett villkor var dock att hans systrar skulle få bo kvar där så länge de levde. Systrarna Hilda och Maria avled nästan samtidigt. Maria 1956 i en ålder av 103 år, Hilda året efter i en ålder av 94 år.

Staden fick den 5 april 1950 lagfart på fastigheten och en omfattande renovering genomfördes. Göteborgs stad har sedan dess använt villans andra plan som representationsvåning. Första våningen har moderniserats och har från 1959 fungerat som kontor för bl.a. Västsvenska Handelskammaren, Hasselblad center och Semrén & Månsson arkitektkontor.

Andra källor:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.