Aug. Carlson & Co

August Th. Carlson grundade 1861 en firma för import av stenkol och koks, samt tillverkning av koks. 1870 tog han in Gustaf Kollberg som delägare med 1/3. Gustaf Kollberg blev senare hälftenägare. Samma år som Kollberg blev delägare bildades också Ångfartygs AB Svithiod i vilket firman och dess två delägare var största aktieägare.

Vid Nissan i Halland ägde Carlson & Co en tid Johansfors vattenfall och sågverk. Vid starten av AB Johansfors Sågverk tecknade Ludvig Kollberg, bror till Gustaf Kollberg, aktier för kr 30 000. Inspektor eller driftschef var den kände gästgivaren Knut Ring som1876 började på sågverket. Under 1880-talets lågkonjunktur drevs sågverket med stor förlust och hade 1882 kostat Aug. Carlson & Co 148 000 kronor. Samma år såldes sågverket till Gustaf Pripp, gift med Ellen Stael von Holstein. Denne byggde den fastighet i Johansfors som i dag är känd som Bergerska konvalescenthemmet.

När August Carlson dog 1908 ombildades firman till aktiebolag med Gustaf Kollberg som majoritetsägare. 1916 såldes aktiemajoriteten i Svithiod till Svenska Lloyd.

Från 1920 samarbetade Aug. Carlson & Co AB med fyra andra kolfirmor, däribland C. Uggla & Co. 1934 bildades Förenade Kol- och Koksimportörerna AB av de samarbetande bolagen. 1954 förvärvades företaget av Kooperativa Förbundet (KF) och 1963 såldes hela deras kolverksamhet till Oljekonsumenterna (OK).

Andra källor: A. Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.