Kvarteret Alen

Kvarteret Alen, Haga Kyrkogata-Parkgatan-Viktoriagatan-Storgatan i Vasastaden är det kvarter som idag upptas av Smyrnakyrkan. Bebyggdes i slutet av 1870-talet med två fastigheter med olika planlösningar men med likadana fasader. Viktoriagatan hette Övre (Öfra) Magasinsgatan när husen byggdes.

Philip Leman och grosshandlare A. E. Broddelius köpte 1872 de två tomterna i kvarteret, 13:e roten nr 1 och 2. Lemans var tveksam till att acceptera ändrade planer från stadens sida vilket blockerade hans villigare granne från att acceptera. Våren 1877 ritade Adrian C. Peterson ett fyravånings hyrespalats i en franskorienterad modern renässans till Broddelius vilket godkändes av byggnadsnämden den 16 maj. Mot såväl Park- som Storgatorna förlades en vestibulentré men gårdsporten mot Storgatan. Leman valde senare att sälja sin tomt och Broddelius väntade med sitt byggnadsarbete.

Först i januari 1879 blev stadsarkitekten Victor von Gegerfelts ritningar till den östra kvartershälften godkända för en ny intressents räkning, byggmästare Anders Johanson. Gegerfelts fasadarkitektur i renässansstil var noga anpassad till Petersons. Broddelius fick en vecka senare byggnadslov för nya planritningar. Hela kvarteret kunder därmed börja uppföras på en gång. Johanson uppförde ett dubbelhus på två tomthälfter med delad förträdgård.

Johansonska fastigheten

Johansonska fastigheten

Vid 1900-talet början ska det ha funnits ett badhus i det Johansonska huset. Idag finns en restaurang på Viktoriagatan 1A.

Smyrnaförsamlingen i Göteborg startades 1922 och snart köpte de Broddelius hus på Haga Kyrkogata 2. I huset startade de sin verksamhet år 1924. 1939 revs huset då församlingen vill bygga en ny mer ändamålsenlig kyrkobyggnad på platsen. Den 9 mars 1941 invigdes den nybyggda Smyrnakyrkan. Den har senare byggts ut yttreligare. Gudstjänstlokalen har 1 400 platser. I byggnaden finns bl.a. undervisnings- och repetitionslokal, radiostudio, bibliotek, kafé, församlingsvåning och kapell.

Smyrnakyrkan 2011

Smyrnakyrkan 2011

1923

Andra källor:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.