Stigbergets bryggeri

Del 14 av 23 i serien Bryggerier

Johan Casparsson startade 1649 ett bryggeri på tomt nr 41 i Göteborgs 5:e rote. Bryggeriet låg vid Västra Hamnen (Idag Västra Hamngatan) i hörnet med Drottninggatan. 1659 hade bryggeriet övertagits av hans änka Catharina Krakow (Krakau). Senare kan bryggeriet ha övertagits av svärsonen Anders Gunnarsson Stillman.

Bryggeriet flyttade från innerstaden till Stigbergsliden nära Henriksberg år 1722 då det troligen övertogs av Cornelius Schael (1682-1738). Vid mitten av 1700-talet drevs bryggeriet av hans änka Barbara Schael (född Ungewitter cirka 1682-1770). Att Emerentia Stillman skulle ha gift sig med Cornelius Schael som Majorna.nu uppger har jag inte kunnat hitta nån uppgift om. Det verkar dessutom osannolikt eftersom Barbara Ungewitter överlevde sin man med många år och de gifte sig redan 1706.

Från 1770 var L. O. Lindberg (gift med Maria Westman, dotterdotter till Cornelius Schael) innehavare och 1799 blev det ny ägare igen, William Gavin. Han drev det till sin bortgång 1824, då änkan Helena f. Hallström övertog bryggeriet. Verksamheten lades ner ungefär 1835.

Serienavigation<< Silverkällans bryggeriBryggeriet Viken >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.