Kallebäck Mellangården

Kallebäck Mellangården som är känd sen åtminstone 1500-talet kom tidigt att delas upp på flera ägare, en del av ägarna bodde i byn medan andra delar av gården ägdes av bönder på andra gårdar. Det var också vanligt att bönder ägde delar i både Mellangården och Sörgården. I Ortnamnen i Göteborgs- och Bohus län står följande om gården:

Med nummer 2 i texten menas Kallebäck Sörgården och nr 3 är Kallebäck Nordgården

Mellangårdens olika gårdsbyggnader låg utspridda allt ifrån Boråsvägen till mitten av byn. När Kallebäcks by skiftades 1832-33 fick en del av de ingående gårdarna flyttas ut från byn:

En av gårdarna som utgjorde Kallebäcks Mellangård fick sin nya tomt vid landsvägen intill åkrar och betesmarker vid Heden. Bonden som fick flytta till denna plats långt utanför byn hette Börje Andersson. Ibland sägs det att det var de med lägst status som fick lämna byn i samband med skiftet. Detta är knappast sant och när det gäller Börje var det verkligen inte sant. Han var nämndeman i Sävedals häradsrätt, den lokala domstolen. Det skulle han fortsätta med under många år efter skiftet av byn. Han var alltså en ganska betydelsefull person.

Byggnaden som flyttade var byggd redan innan 1784 då ägaren av denna del av Mellangården hette Anders Ahlbo. Byggnaden är den enda bevarade från Kallebäck Mellangården och ingår i golfbanans anläggningar.

Kallebäck Mellangården och Kallebäck Sörgården 1868

Kallebäck Mellangården och Kallebäck Sörgården 1868 i samband med laga skifte.

Under början av 1890-talet såldes delar av gården till Lyckholms bryggerier. Under 1900-talet såldes de återstående delarna till Kallebäck Tomtaktiebolag. På 1960-talet bebyggdes området med miljonprogramshus.

Södra delarna av Kallebäck 1908

Södra delarna av Kallebäck 1908

Kallebäck 1923

Kallebäck 1923

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.