Mary Nonnen

Mary Nonnen (1808-1903) fvar en av systrarn Nonnen på Liseberg. Hon var dotter till affärsmannen John Nonnen och Anna Mathilda Lorent samt syster till Charlotte Nonnen, Edward Nonnen, Ann Nonnen, Emily Nonnen och Fanny Nonnen.

Hon undervisade i den privatskola som systarna drev på Liseberg och var trädgårdsmästare på landeriet. Under hennes ledning odlades bland annat havre, frukt, grönsaker och blommor till försäljning. Dessutom sysslade hon med att göra ritningar på hus:

Hon var även amatörarkitekt, vilket framgår av en ritning från 1857 till ett tvåvåningshus som kom att kallas Lisetorp, och som hörde till Lisebergs landeri. Det låg på Örgrytevägen 5.

[…]

Mary Nonnen ritade således om magasinet till ett bostadshus, och hennes ritning granskades av stadsarkitekten Heinrich Kaufmann. 1928 gjordes en del förändringar av Lisetorp och huvudentréns port utsmyckades med kolonner. Invändigt byggdes en ny trappa till andra våningen och några väggar och dörrar ändrades efter ritning av arkitekten K.S. Hansson. Huset fick också ledningar för gas, vatten och avlopp. Lisetorp revs 1935 för att lämna plats för Lisebergs friluftsbad.

Lisetorp innehöll ett antal rum eller lägenheter som hyrdes ut av systarna Nonnen.

Lisetorp
Förändringsritning av Lisetorp från 1927 ritad av arkitekten K.S. Hansson
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.