Andra Långgatan 25

Andra Långgatan 25 ritades av arkitekt J.A. Westerberg som ett bostadshus i tre våningar och byggdes 1868 som bostadshus. Någon på 1970-talet tycks denna funktion ha upphört och på 1980-talet blev huset en av Göteborgs gayklubbar, en så kallad bastuklubb. I hysterin kring AIDS och HIV stängdes dessa klubbar med hjälp av den så kallade bastuklubbslagen år 1987.

Därefter renoverades huset och 1991 startades psykvårdsinrättningen Fontänhuset i fastigheten:

Fountain House föddes ur självhjälpsgruppen WANA (We Are Not Alone), som hade bildats fyra år tidigare av tio före detta mentalsjukhuspatienter och en före detta mentalsköterska från Rockland State Hospital i New York. Fontänhusmodellen utvecklades vid Fountain House under 50- och 60-talet, och spred sig under 70-talet över hela landet och därefter även utanför USA:s gränser.

1991 startade Fontänhuset Göteborg och blev det andra fontänhuset i Sverige. Initiativet till att öppna ett fontänhus i Sverige kom från Lis Asklund, som i slutet av 1970-talet gjorde en dokumentärfilm om Fountain House i New York. Efter att hennes film Istället för sjukhus: Fountain House hade visats på SVT lyckades Asklund få lov om finansiering för att öppna en liknande verksamhet i Stockholm 1980. Idag finns det 12 fontänhus i Sverige och över 300 totalt i världen som utgör en viktig aktör inom det socialpsykiatriska rehabiliteringsfältet.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.