Folkets Hus, Järntorget

På våren 1947 påbörjades arbetet med det nya Folkets hus på Järntorget efter att en stor del av kvarteret Barkassen brunnit ner år 1935. Brandtomten röjdes av 1936.

Byggnadsföreningen Folkets hus i Göteborg u. p. a. bildade den 31 juli 1941 av Göteborgs fackföreningar i syfte att bygga ett Folkets Hus. 1943 fick de tomtmark i kvarteret Barkassen som uppläts av staden.

Arkitekt Nils Einar Eriksson, fick på hösten 1944 uppdraget att rita Folkets hus.

Det nio våningar höga så kallade ”Fackföreningshuset” var inflyttningsklart vid årsskiftet 1948-49, och hela komplexet invigdes den 8 februari 1952. Färdigbyggt var det dock inte förrän 1955.

Järntorgsbazaren och Folkets Hus första etapp (höghuset) i bakgrunden) 1951.

Järntorgsbazaren och Folkets Hus första etapp (höghuset) i bakgrunden) 1951. Bild: Harald Widéen. Licens: CC-BY-NC-ND

När Folkets Hus var färdigbyggt revs övrig bebyggelse i kvarteret. Norr och öster om Folkets Hus omvandlades dessa områden till gator och parkeringar medan det blev en öppen plats framför huset som sen 1986 heter Olof Palmes plats. Flera mindre ombyggnader av Folkets Hus har skett under årens lopp men huvuddragen är de samma.

Järntorget och Folkets Hus 1953

Järntorget och Folkets Hus 1953. Bild: S. Sjöstedt. Licens: CC-BY-NC-ND

I höghusets trapphall finns en väggmålning av konstnären Nils Wedel.

I Folkets hus finns idag bland annat fackföreningsexpeditioner, LO, Socialdemokraterna, ABF, Folkteatern, Syndikalisterna och Göteborgs Filmfestival. Där finns också en biograf, Draken. I källaren fanns tidigare dans- och konsertlokalen Vågen.

Folkets Hus

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.