Gamla Latin

Högre latinläroverket eller Gamla Latin är benämningen på den äldre skolbyggnad som ligger vid Hvitfeldtsplatsen 6 i Göteborg i kvarteret Gamla Latin. Skolbyggnaden användes för föregångarna till Hvitfeldtska gymnasiet tills dess nya skolbyggnad stod klar 1919. Skolans namn när den huserade i denna byggnad var Göteborgs Högre Elementar-Läroverk (1850), Göteborgs högre allmänna läroverk (1878) och Högre latinläroverket (från 1882).

Gamla Latin

Huset vid Hvitfeldtsplatsen uppfördes 1857-1862 och ritades av stadsarkitekten Hans Jakob Strömberg i en nyromansk stil med stora rundbågade fönster, lisener och friser med rundbågsmotiv. Innanför de stora fönstren i mittpartiet placerades trapphallen och samlingssalen. Ursprungligen fanns också ett par låga, krenelerade torn på huvudfasadens mittparti, vilka rivits. Vid förra sekelskiftet restaurerades samlingssalen, och samtidigt sattes Carl Larssons väggmålning ”Ute blåser sommarvind” upp, som skänkts av ”Föreningen för Göteborgs skolors prydande med konstverk”.

Läroverkets gamla lokaler övertogs 1919, när skolan flyttade till nya lokaler i Lorensberg, av folkskolan och användes bland annat av Praktiska mellanskolan och Folkskolans förvaltning. Skolbyggnaden var rivningshotad på 1950-talet, då en plan för kvarteret fastställdes som innebar rivning av skolan samt nybyggnad av ett stort kommunalt förvaltningskomplex. Planen genomfördes aldrig och på 1970-talet flyttade socialförvaltningens byrå nr 9 in i byggnaden. En rivning av huvudbyggnaden diskuterades även i början av 1980-talet, då den på nytt räddades. Därefter har byggnaden grundförstärkts.

Lokalerna används sedan 1 september 2006 av Göteborgs universitet och utgör en del av Pedagogen.

När Östra Nordstan revs under åren 1965-1975 tvingades jazzklubben Jazz-Artdur att flytta därifrån. Den flyttade 1972 in i källaren på Gamla Latin. Jazz-Artdur drevs av jazzmusikerna Gunnar Lindgren och Lars-Urban Helje. 1978 togs klubben över av Föreningen Jazz i Göteborg och bytte namn till Nefertiti. Klubben finns fortfarande kvar men föreningen som driver den heter Föreningen Nefertiti.

Texten delvis från Wikipedia

Gamla Latin

Gamla Latin. Bild: Rolf Broberg Licens: CC BY-SA 3.0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.