Lithanderska huset

Fastigheten Stora Nygatan 19/Lilla Kungsgatan 3 byggdes av P. J. Rapp (arkitekt och byggmästare). Inledningsvis användes huset som ligger i kvarteret Manegen enbart som bostadshus.

1897-98 lät Pehr Emanuel Lithander och Edvard Lithander (far och son) renovera fasad och interiör och även göra vissa andra förändringar. Arkitekter var A. C. Petersson och C. Crispin. Fasaden fick då det utseende den har idag. Fastigheten kom med tiden också att kallas Lithanderska huset.

Stora Nygatan 19-21

Stora Nygatan 19-21

Lithander hade därefter både företag och privatbostad på Stora Nygatan. Bostaden som vette ut mot Nygatan. Efter några år omändrade Edvard Lithander även denna till kontor och lager.

1945 köptes huset av textilmagnaten Gustaf Werner, men det lithanderska företaget var kvar där till 1958. Werner och Carlström, grossistföretag i garn- och textil- branschen (Kattens garner), drev sin verksamhet i huset från 1958 till slutet av 1960-talat då länssparbanken köpte det för att använda det som evakueringsfastighet.

1971 köpte byggmästare Wallenstam fastigheten och under året byggdes huset om och anpassades för den kommande domstolsverksamheten, Kammarrätten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.