Abrahamsonska palatset

1824 uppförde en manege, en ridbana på nuvarande Östra Larmgatan 16 i kvarteret ManegenAugust Abrahamson köpte tomten år 1875 och huset blev inflyttningsklart 1878. August Abrahamsons egen bostad låg i kvarteret Synagogan på andra sidan Lilla Kungsgatan, på Stora Nygatan 17 1/2. Byggnaden uppfördes som ett modernt kontors- och lagerhus och den välkända Göteborgsarkitekten Adrian Crispin Peterson stod för ritningarna. Bottenvåningen inrymde huvudsakligen butiker medan resterande delar av huset nyttjades för kontor och lager. I bottenvåningen fanns också en portvaktslägenhet.

Huset fick ett palatsliknande utseende med en oerhört påkostad ornamentik för ett kontors- och lagerhus med dekorerade fasader i nyrenässansstil. Mittpartiet markerades särskilt genom huvudentrén mot Östra Larmgatan och en tempelgavel på taket med företagets emblem blev husets signum. Huvudtrapphuset fick en ståndsaktig karaktär med kalkstenstrappa med utsirade gjutjärnsräcken, mönstrade sk Victoriaplattor och prolerade spegeldörrar med dekorativa omfattningar.

Huset har fortfarande en mycket välbevarad exteriör och huvudtrapphuset har återfått en traditionell färgsättning. Husets stora salong fungerar idag som festlokal, kallad Kronsalen.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.