Hasselbladshuset

Hasselbladhuset är en byggnad i fyra våningar samt hörntorn, som stod klar 1877 i hörnet av Östra Hamngatan 3 och Sankt Eriks Torg 5 (nu Sankt Eriksgatan 5) i Göteborg. Tomten i Kvarteret 33 Lilla Bommen är på 3 200 kvadratmeter, och köptes 1874 av grosshandlare Fritz Victor Hasselblad.

Det var firma F W Hasselblad & Co som lät uppföra huset efter ritningar av arkitekt A.C. Peterson. På de översta våningarna fanns bostadslägenheter – de största med tio rum – och i de nedre våningarna kontor och varuhus. Utanför den förnämsta bostadsvåningen fanns ursprungligen en hörnbalkong, vilken togs ned 1923. På 1940-talet byggdes bostadslägenheterna om till kontor och lager. Delar av interiörerna förändrades under nästa ombyggnadsperiod, 1978-1983.

Företaget kom under 1900-talet att överta hela kvarteret och bygga flera nya hus fram till 1971 då det sista byggdes. I kvarteret låg företagets huvudkontor fram till 2003 såväl som tillverkningen av företagets kameror och utrustning.

Hasselbladshuset

Hasselbladshuset. Bild: Raphael Saulus

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.