Apoteket Vasens hus

Ligger på Norra Hamngatan 40/Nils Ericsonsgatan 25 i kvarteret Kronobageriet. Kontorshus i fem våningar och butiker, uppfört 1912–13. Fasaden är i nationalromantisk stil, gråputsad. Har en takvåning med takspira.

Faktura från Apoteket Vasen.

Faktura från Apoteket Vasen.

Byggherre var apotekare O. Björsell, som hade tagit över apoteket Vasen, och ritningarna gjordes av arkitekt Arvid Bjerke. Apoteket Vasen kallades även Järnvägsapoteket. Läget nära centralstationen gjorde det bekvämt för kringliggande kommuner att köpa läkemedel där för dem som bodde på ålderdomshem och få varorna fraktade med tåg. 1924 var det inte självklart att tjänstemän kunde ta varorna i bil. Fakturor från Apoteket Vasen har påträffats bland fattigvårdens verifikationer i kommunarkiven i Härryda och Partille.

Huset innehöll ursprungligen även läkarmottagningar, butiker, bostäder och kontor. Ett pensionat fanns här fram till 1950-talet. I slutet av 1960-talet försvann de sista bostäderna i huset och i början av 1970-talet flyttade apoteket till nya lokaler inne i Nordstan där det ligger än idag.

Apoteket Vasen

Norra Hamngatan 40 / Nils Ericsonsgatan 25 (Apoteket Vasen). Bild: Alicia Fagerving Licens: CC BY-SA 3.0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.