Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

AB John A Gahm

Johan (John) August Gahm (1853—1929) grundade i Vänersborg ett sadelmakeri, som han 1881 flyttade till Göteborg och vid sekelskiftet till Lindholmen nära Sannegårdshamnen.

Företaget utvecklades till en betydande reseffektfabrik, som 1907 ombildades till aktiebolag (AB John A Gahm) och före sin grundares död nådde en omsättning på 1,6 miljoner kr. Tillverkningen bestod av koffertar, kappsäckar, resväskor, väskor, handväskor, hattaskar och plånböcker med mera.

Hans son Arthur Gahm (f 1885) blev 1919 verkställande direktör i firman, vars omsättning i slutet av 1940-talet uppgick till 3 miljoner kr. Kort därpå minskades fabrikationen, och i slutet av 1950-talet flyttades den till Kållered. I styrelsen för bolaget år 1947 satt Arthur Gahm, Carl Olof Anderzon, Edvin
Gidén och Carl Johnsson.

Lädermarknad 1949.

Lädermarknad 1949. Reseeffekter från John A Gahm AB, Göteborg; resväska, handväska, hattask.Nordiska kompaniet. Bild: Erik Holmén, Licens: CC BY-NC-ND

Advertisements

One Response to AB John A Gahm

  1. […] på Göteborgs handelsinstitut, resande i f:a John A. Gahm 1905-07, inköpschef i AB John A. Gahm 1907-19 och verkst. dir. i samma företag från 1919. Han var också styrelseledamot i Göteborgs […]

Kommentera