AB John A Gahm

Johan (John) August Gahm (1853—1929) grundade i Vänersborg ett sadelmakeri, som han 1881 flyttade till Göteborg och vid sekelskiftet till Lindholmen nära Sannegårdshamnen.

Företaget utvecklades till en betydande reseffektfabrik, som 1907 ombildades till aktiebolag (AB John A Gahm) och före sin grundares död nådde en omsättning på 1,6 miljoner kr. Tillverkningen bestod av koffertar, kappsäckar, resväskor, väskor, handväskor, hattaskar och plånböcker med mera.

Hans son Arthur Gahm (f 1885) blev 1919 verkställande direktör i firman, vars omsättning i slutet av 1940-talet uppgick till 3 miljoner kr. Kort därpå minskades fabrikationen, och i slutet av 1950-talet flyttades den till Kållered. I styrelsen för bolaget år 1947 satt Arthur Gahm, Carl Olof Anderzon, Edvin
Gidén och Carl Johnsson.

Lädermarknad 1949.
Lädermarknad 1949. Reseeffekter från John A Gahm AB, Göteborg; resväska, handväska, hattask.Nordiska kompaniet. Bild: Erik Holmén, Licens: CC BY-NC-ND
Advertisements

2 svar till “AB John A Gahm”

  1. Pingback: Arthur Gahm | Det gamla Göteborg

  2. Min pappa Knut Arkhult och hans gode vän Verner Johansson från små omständigheter arbetade i sin ungdom båda på Gahms väskfabrik när de beslutade sig för att sluta och själva starta en väskfabrik. De grundade Väskindustri AB i Masthugget. Senare på 50-talet byggde de en stor fabriksbyggnad gult tegel (Idag Lafayette mobilradio) vid Bellevue i Kviberg. De hade som mest 125 anställda. De lade ned verksamheten i början av 1970-talet när konkurrensen från Asien blev för stor.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.