Gösta Sandels

Gösta SandelsAdrian Gösta Fabian Sandels, född 25 april 1887 i Göteborg, död 14 augusti 1919 i Granada, Spanien, var en svensk konstnär. Son till fotografen Carl Sandels och Emma Tillberg. Sandels var från 1917 gift med Elaine Hallberg (1891–1967) som senare gifte om sig med Pär Lagerkvist.

Sandels studerade i Konstnärsförbundets skola, 1907 flyttade han till Paris och levde sedan ett kringresande liv, bland annat i Spanien, Sydfrankrike, Stockholm, på svenska västkusten, i Göteborg och i Kungälv. I Kungälv bodde han tillsammans med vännen Birger Simonsson åren 1914-16.

År 1909 deltog Sandels i ”De ungas” utställning, bland annat med porträtt, stadsmotiv och stilleben:

Simonsson tillhörde västkustfalangen av de så kallade 1909 års män, som introducerade den moderna konsten i Sverige. Sandels anslöt sig till Simonsson när denne kom i bråk med Isaac Grünewald. Sandels var en helt annan typ än den självsäkre reklammakaren Grünewald – han var inbunden, nervig och stammade.

Under sitt liv sålde Sndles mycket lite konst och han räddades delvis av den rika Conrad Pineus i Göteborg som sponsrade hans flytt till Granada och gjorde äktenskapet med Elaine Hallberg möjligt. Hans liv blev dock kort på grund av tyfus och olycka i Granada:

Sandels drabbades av tyfus, med hög feber och yrsel. Elaine somnade ifrån en natt, då maken vacklade fram till det låga balkongräcket, föll och dog av skadorna.

Sandels finns representerad bland annat på Nationalmuseum i Stockholm och Göteborgs konstmuseum.

Torget i Kungälv
Torget i Kungälv
Advertisements

2 svar till “Gösta Sandels”

  1. Pingback: Birger Simonsson | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Conrad Pineus | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.