Conrad Pineus

Conrad PineusConrad Martin Pineus, född 3 augusti 1872 i Göteborg, död där 8 december 1945, var en svensk dispaschör, affärsman, mecenat och konstsamlare.  Son till Arvid Ludvig Pineus och Therese Amalia Levisson.

Han gifte sig 1899 med Dagny Arbo (1869-1950), dotter till brigadläkaren Carl Oscar Arbo och Jenny Pram Kaurin. De hade barnen Ingeborg Pineus (1901-1986), gift von Rosen, och Kaj Ludvig Pineus.

Conrad Pineus avlade studentexamen vid Göteborgs högre latinläroverk 1891 och gick vidare till akademiska studier i Uppsala samma år. Han avlade juridisk-filosofisk examen 1892, blev juris utriusque kandidat 1897 och samma år auskultant i Svea hovrätt.

I Uppsala blev han genast medlem i föreningen Verdandi och umgicks där i kretsen kring Henrik Almstrand, Otto von Friesen, Simon Brandell och Evald Lidén. Han studerade juridik och skulle ha haft en karriär som ämbetsman att se fram emot. Efter utlandsresor återkom han till Göteborg 1900. Istället för en juridisk karriär satsade han på en bana inom näringslivet. Han blev känd som börsspekulant, mecenat, teatermänniska och konstsamlare:

Hans tavelsamling blev med tiden imponerande, men under den ekonomiska krisen i början av 1920-talet tvingades han sälja sin franska impressionist- och fauvistkonst. Sina nordiska verk behöll P, och det var som understödjare av den samtida konsten han gjorde en bestående insats. Tyngdpunkten i samlarverksamheten låg hos ”göteborgarna” inom den modernistiska genombrottsgenerationen och hos deras norska kolleger och bland de sistnämnda främst Henrik Sörensen. Andra konstnärer som var representerade i det hus P lät uppföra – stort anlagt i avsikt att kunna rymma mycket konst – var Gösta Sandels, Birger Simonsson, Sigfrid Ullman, J F Willumsen, Nils Dardel, Carl Ryd och Ragnar Sandberg. Det har sagts, att P för många samtida konstnärer betydde ”något av detsamma som P Fürstenberg för 80-talets radikala genombrottsgeneration”

Han är också känd som en av intiativtagarna till Göteborgs stadsteater

Han var ledamot i styrelsen för Brand- och Livförsäkrings AB Svea, i Försäkrings AB Nornan, AB Göteborgs Teater samt styrelseordförande i AB Göta Källare och för Grand Hotel Haglund. Vidare var han dispaschör i Göteborg 1904-35.

Conrad Pineus med familj hade från 1912 sitt hem i Villa Darjeeling på Viktoriagatan 17, som senare år har använts som skola och som 2014 disponeras av förskoleavdelningen vid Göteborgs högre samskola.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Villa Darjeeling | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Arvid Ludvig Pineus | Det gamla Göteborg