Ågrenska villan

Ågrenska villan uppfördes 1916 efter Ernst Torulfs ritningar som bostad för skeppsredaren Fritz Sternhagen och hans familj.

Ågrenska villan

1941 övertogs villan av Märta och Gustaf Ågren och under 40 år var den deras hem. Redan under sin levnad donerade makarna villan till Göteborgs universitet. Efter makens död 1981 bodde Märta Ågren kvar i villan några år tills hon fann en lämplig bostad i närheten.

Under ett antal år höll olika forskargrupper till här innan man slutligen bestämde att byggnaden skulle användas som mötesplats för universitetets anställda och deras gäster. Detta var också makarna Ågrens önskan. 1986-1987 genomförde universitetet en omfattande renovering av villan. Renoveringen bekostades med donerade medel.

Ågrenska villan ligger i Lorensbergs villastad.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Gustaf Ågren | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Ernst Torulf | Det gamla Göteborg