Wengrenska huset

Detta hus kallas idag för Wenngrenska huset men eftersom den person huset är uppkallat efter, Sven Wengren, enligt alla tillgängliga källor stavade sitt namn med ett ”n” i början så borde huset också benämnas Wengrenska huset med ett ”n”. Helt felaktigt kallas det också Wennergrenska huset ibland.

Wengrenska huset uppfördes ursprungligen 1749 som bostadshus åt rådman Sven Wengren efter ritningar av stadsarkitekt Bengt Wilhelm Carlberg och bestod av en huskropp i två våningar med fasad mot nuvarande Gustaf Adolfs Torg.  Sven Wengren var också sekreterare i Ostindiska Kompaniets andra oktroj. Huset byggdes före 1820 på med ytterligare en våning och ungefär samtidigt tillkom flyglar mot väster, öster och norr. Sedan dess består komplexet av fyra hus runt en gård med det ursprungliga huset som huvudbyggnad mot torget.

Wengrenska huset

Wengrenska huset år 1912. Bild: Aron Jonason/GSM

Wenngrenska huset såldes kort efter färdigställandet till postdirektör Anders Gjers, som inrättade postlokal i huset. 1824 flyttade Riksbanken också in i huset. Så förblev det fram till 1873 då postverksamheten flyttade till ett nybyggt posthus vid Packhusplatsen. Redan 1853 hade också Älvsborgs läns hypoteksförening flyttat in. Huset är också känt som ”Lönenämndens hus”, vilket kommer från den tiden. Efter att Riksbanken och hypoteksföreningen flyttat ut kom i stället stadens kommunledning in i huset. 1881 ändrades fasaden i huvudbyggnadens bottenvåning. Koreografen Ivo Cramér föddes i huset 1921.

Tillsammans med Börshuset och Stadshuset utgör det kvarteret Högvakten och förvaltas av Higab. Huset har idag adressen Gustav Adolfs Torg 3.Huset blev byggnadsminne 21 december 1973. Byggnaden består av fyra längor kring en gård, där södra längan mot Gustav Adolfs Torg är huvudbyggnad.

Wengrenska huset

Wengrenska huset 2008

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Pingback: Göteborgs stadshus | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Kvarteret Högvakten | Det gamla Göteborg