Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Westergöthland

Byggd på Gamla Varvet i Götheborg. 162 läster, 8 kanoner och 26 personers besättning.

1:a resan, till Bengalen, 2/6 1799 – 1802

Kaptener: Conrad Wilhelm Nissen, utresan, Lorentz Roos, hemresan.

Målet var egentligen att gå till Bengalen men på grund av skada och kaptenens död gick fartyget istället till Batavia. Där köpte de socker och kaffe. På hemvägen gick de in i Kap på grund av läckage. Senare blev skeppet uppbringat av engelsmännen. Westergöthland fördes av britterna till Yarmouth. Efter en tid släppte skeppet fritt bara för att ånyo stoppas av en brittisk fregatt och återföras till Yarmouth. När Westergöthland sen till slut släpptes kunde varorna inte säljas med vinst i Amsterdam. Hela båten kom till slut också att säljas i Amsterdam år 1802.

Advertisements

3 Responses to Westergöthland

  1. […] byggdes två vid Viken, Götheborg (II) (1787) och Drottningen (1797) samt ett vid Gamla varvet, Westergöthland (1798). Gamla varvet kallades också […]

  2. […] kommit till stånd. På en resa med kaffe från Batavia till Amsterdam kapades skeppet Westergöthland av britterna och fördes till Yarmouth. Efter en tid släppte skeppet fritt bara för att ånyo […]

Kommentera