Stiftelsen Caroline Wijks sjuksköterskehem

Stiftelsen Caroline Wijks sjuksköterskehem grundades genom en donation av Caroline Wjik år 1916.  Stiftelsen har till ändamål att bereda sjuksköterskor i Göteborg ett gott hem där de under sin ansträngande och slitande yrkesutövning kan komma i åtnjutande av väl behövlig lugn och trevnad.

Av styrelsens ledamöter väljs en av styrelsen för Göteborgs läkarförening, en av styrelsen för Fredrika Bremerförbundet och en av styrelsen för Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland samt de två återstående ledamöterna av de sålunda utsedda tre ledamöterna i styrelsen.

Sjuksköterskehemmet på Vasa Kyrkogatan
Sjuksköterskehemmet på Vasa Kyrkogata

Redan 1915 ordnade Caroline Wijk med arrende av den centralt belägna tomten på Vasa Kyrkogata nr 5. Arkitekten Ernst Thorulf fick uppdraget att göra ritningar åt Anna Lönnerblad – Sophiasyster och föreståndarinna för sjuksköterskebyrån. 1919 stod huset klart för inflyttning.

1919 fastställdes ett reglemente för Stiftelsen Caroline Wijks Sjuksköterskehem och det utsågs även en styrelse som skulle vårda och underhålla fastigheten, anställa föreståndarinna och fastställa instruktioner för henne. Styrelsen skulle också förvalta den fond som avsatts till fastighetens underhåll som vid tillfället var 100.000 kronor.

2014 var stiftelsens totala tillgångar 19 miljoner kronor.

Advertisements

One Reply to “Stiftelsen Caroline Wijks sjuksköterskehem”

  1. Pingback: Caroline Wijk | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.