Krister Kuylenstierna och Margaretha Broström

Margaretha Broström föddes 1917 och dog 1967. Hon var en yngre syster till Dan-Axel Broström.  I sitt första äktenskap gifte hon sig med Krister Kuylenstierna, en man som redan 1932 gått i personlig konkurs och inte på något sätt nånsin tycks ha arbetat.

Margaretha Broström 1932

Margaretha Broström 1932

Orsaken till konkursen tycks ha varit Kreuger-kraschen. Krister Kuylenstierna var uppvuxen på Sperlingsholm i Halland med elva syskon. Han fick godset Kistinge med 800 tunnland och en miljon kronor när han blev myndig 1925. Kontanterna bättrades på genom debentures på New York-börsen. De köptes för 40 kronor som steg till 800 innan Kreuger sköt sig och de kom ner i två.

Istället tycks Krister Kuylenstierna, i alla fall enligt egen utsago i boken Fräckheten är mitt vapen som gavs ut 1937, ha ägnat sig åt att charma rika kvinnor och göra slut på deras pengar. Med andra ord var mannen en sol- och vårare och kanske också gigolo.  Några kommentarer till boken när den gavs ut var:

Författaren har, som boken tydligt vittnar om, utrustats med intelligens, fantasi och utpräglad nyfikenhet på livets möjligheter. Boken är bra skriven, med en livaktig och ofta målande stil, som kommer en att undra vad författaren skulle kunnat prestera med utvilade nerver, när han i ett förstlingsverk och under trötthetstillstånd kunnat göra så bra ifrån sig. Frans G. Bengtsson i Svenska Dagbladet.

Lika positiva var inte andra som kommenterat boken:

Några mycket öppenhjärtiga och emellanåt ganska smaklösa skildringar av en ekonomisk
krasch och därpå följande upplevelser under ett par år på de fashionabla nöjesplatserna av mer eller mindre dubiös karaktär i Medelhavsländerna. B. M.

De två gifte sig trots att familjeadvokater tagit fram material som visade att mannen var otillförlitlig och trots boken han skrivit. Strax efter andra världskrigets utbrott flyttade de två till New York där de bosatte sig i en fashionabel lägenhet på Park Avenue. De gjorde slut på stora mängder pengar och begärde ständigt nya från Sverige. De vill också att delar av aktieinnehavet i familjeföretaget skulle säljas, men familjens advokat förhalade och hänvisade till att regeringen beslutat om restriktioner för utförsel av kapital under kriget.

Margaretha Broström flyttade dock så småningom hem och skiljde sig därefter från Krister Kuylenstierna som dock enligt Algot Mattsson ska ha skrivit en bok om tiden med Margaretha Broström.  Boken som enligt Mattsson skulle haft titeln Pack i frack kom dock aldrig ut då familjen Broström köpte upp hela manuskriptet innan boken gått till tryck.

Margaretha Broström kom att gifta sig två gånger till och i sitt tredje äktenskap med Karl Moseby fick hon 5 barn.

Andra källor: Algot Mattsson, En dynastis uppgång och fall, 1984.

3 svar på ”Krister Kuylenstierna och Margaretha Broström”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.