Johan Leonard Björkfeldt

Johan Leonard Björkfeldt (1815-1848) Föräldrarna skildes 1828 och modern gifte om sig med bryggaren Sven Axel Svensson på Södra Burgården i Göteborg. Han studerade vid Chalmerska Slöjdskolan, varifrån han utexaminerades år 1853. Så följde några års praktik vid det svenssonska bryggeriet, där han redan tidigare gått till handa. I Göteborgs Bryggargille introducerades han den 10 november 1837, den för övrigt synbarligen sista lärlingsupptagningen som inträffade vid gillet. Tre år senare, den 19 november 1840, lämnar Björkfeldt gillet. Därefter skaffade sig Björkfeldt utbildning och praktik i utlandet och kom så småningom hem med ett mästardiplom från Tyskland.

Förutom bryggarmästare var Björkfeldt också tecknare käand för sian teckningar av staden Göteborg och olika landmärken däri. Kyrkorna, Stora Torget och Stora och Västra hamnkanalerna förekommer i åtskilliga skisser av vilka flertalet är att betrakta som förstudier till litografier. Men Björkfeldt intresserade sig också för stadens omgivningar t. ex. Jakobsdal, Säveån med Gamlestadsbron och Kristinedals lusthus, landeriet Ånäs och Sahlgrenska sockerbruket.

Teckningar finnas också från något avlägsnare orter, såsom bladen ”Torslanda från Göte elf”, panorama med Partille slott, två Särövyer, därav en av Skogshyddan, och vidare sågarna vid Lilla Edet och Ström herrgård.

En blyertsteckning av Sanne kyrka i Bohuslän med tillhörande promemoria rörande eventuella omändringsarbeten och en dito i tusch ”Project till Sanne kyrka i Bohuslän 1843” kan tänkas ha samband med något uppdrag som Björkfeldt fått av församlingen. Ytterligare en svensk kyrkobyggnad är företrädd bland hans teckningar, nämligen Varnhems klosterkyrka med en interiörbild, som är en av de äldsta kända avbildningarna därifrån.

Även Björkfeldts halvsyster Jakobina (Bina) Charlotta Svensson (1831-1921) hade en artisktisk ådra. Hon stod för undervisningen i Göteborgs musei ritskolas akvarellmålningsklass under vårterminen 1870. Trots sin korta livstid och i betraktandet av att han närmast sysslade med teckning som tidsfördriv hann Björkfeldt alltså med åtskilligt i bildväg.

Advertisements

Ett svar till “Johan Leonard Björkfeldt”

  1. Pingback: Södra Burgården | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.