Södra Burgården

Del 15 av 15 i serien Landerier - Heden och Stampen

Södra Burgårdens landeri bildades vid delningen av Burgårdens landeri år 1803 varvid den nya huvudbyggnaden byggdes vid ån strax intill Underås bro. På området fanns dock redan byggnader, däribland bryggeriets lokaler.

Bryggeriverksamheten övertogs från Jakob Dahl av Sven Axel Svensson och det leddes senare under en längre tid av hans styvson, Johan Leonard Björkfeldt, som studerat bryggeriverksamhet i Tyskland. Denne var också tecknare och har dokumenterat Göteborgs stad i en rad teckningar.

Norra och Södra Burgården 1890.
Norra och Södra Burgården 1890.

Arvingarna till S.A. Svensson avträdde Södra Burgården till Göteborgs stad år 1881 för 181 110 kronor. 1906 försvann landeriet delvis när Burgårdskolonin anlades och samtidigt revs mangårdsbyggnader och vissa bryggeribyggnader. Innan 1923 försvann resten då maskinhallarna för Göteborgsutställningen byggdes.

Södra Burgården
Södra Burgården
1921
1921

Andra källor: CRA Fredberg, Det gamla Göteborg, 1923

Serienavigation<< Ullstorp
Advertisements

3 svar till “Södra Burgården”

  1. Pingback: Johan Leonard Björkfeldt | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Ullstorp | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: En guide till Göteborgs stadsdelar – Heden | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.