Södra Burgården

Del 20 av 33 i serien Landerier

Södra Burgårdens landeri bildades vid delningen av Burgårdens landeri varvid den nya huvudbyggnaden byggdes vid ån strax intill Underås bro. Delningen skedde vid mitten av 1800-talet. På Södra Burgården bedrevs bryggeriverksamhet Bryggeriverksamheten övertogs från Jakob Dahl av Sven Axel Svensson och det leddes senare under en längre tid av hans styvson, Johan Leonard Björkfeldt, som studerat bryggeriverksamhet i Tyskland. Denne var också tecknare och har dokumenterat Göteborgs stad i en rad teckningar.

Arvingarna till S.A. Svensson avträdde Södra Burgården till Göteborgs stad år 1881 för 181 110 kronor. 1906 försvann landeriet delvis när Burgårdskolonin anlades och 1923 försvann resten på maskinhallarna för Göteborgsutställningen byggdes.

Södra Burgården
Södra Burgården

Andra källor: CRA Fredberg, Det gamla Göteborg

Serienavigation<< Burgården (Norra Burgården)Redberg (Reberg) >>
Advertisements

3 Replies to “Södra Burgården”

  1. Pingback: Johan Leonard Björkfeldt | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Ullstorp | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: En guide till Göteborgs stadsdelar – Heden | Det gamla Göteborg

Kommentera