Transfrukt

Transfrukt var ett företag som startades av den så kallade banankungen Folke Andersson. Han hade som ung arbetat för fruktimportföretaget Frans A Sandén i Göteborg och då bland annat rest till USA och Nederländerna i arbetet. Andersson var avlägset släkt med Sandén. Han flyttade till USA innan andra världskriget och kom 1946 att börja med bananhandelsverksamhet, däribland import till Sverige med varumärket Estrella. Från början togs bananerna främst från Colombia men sen började han också importera från Ecuador. 1947, efter att ha tillbringat ett halvår i Colombia, köpte han 5 000 ha mark i Timbre av den ecuadorianska staten med syfte att starta bananodling. Timbre ligger en bit från kusten innanför staden Esmeraldas. 1948 var bananplantagerna igång. Hans handelsföretag Fruit Trading hade sitt huvudkontor i Panama. Koncernen hade också rederiverksamhet med egna fartyg.

1957 tog Folke Andersson också initiativ till att starta chipstillverkning i Sverige efter att han kommit i kontakt med potatischips i USA. Företaget som fick namnet Estrella byggde en fabrik i Alingsås.

Under 1950-talet och början av 1960-talet stod hans företag för ungefär hälften av de bananer som importerades till Sverige, men huvuddelen av de bananer som odlades på hans plantager exporterades till USA i konkurrens med de två stora bananbolagen United Fruit (Chiquita) och Standard Fruit (Dole). Troligen av Rico bananer ett av de företag som importerade Folke Anderssons bananer vid sidan av Transfrukt. På 1960-talet fick han en lång rad problem på grund av sjukdomar, konflikter med arbetskraften och svårigheter att importera bananer till USA. 1966 hade hans företag 2 000 anställda i Ecuador och importbolaget Transfrukt hade huvudkontor i Göteborg. Bolaget stod för Folke Andersson mördades 1968 i sin bostad i Guayaquil i Ecuador. Vid mordet var bolaget sannolikt i stora ekonomiska problem. Anläggningarna i Sverige verkar ha övertagits av ICA Banan AB som 1967 övertagit Rico Bananers verksamhet i Sverige.

Ett svar på ”Transfrukt”

  1. Tips! Den här meningen är tokig: Bolaget stod för Folke Andersson mördades 1968 i sin bostad i Guayaquil i Ecuador. /MA

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.