Kvarteren Brunnbäck, Breitenfeld och Chemnitz

Kvarteret Brunnbäck, Folkungagatan-Odinsplatsen-Baldersgatan-Stampgatan är ett av tre kvarter som ligger på Stampen mellan Folkungagatan/Friggagatan och Stampgatan där den senare går från söder till norr. De övriga kvarteren är kvarteret Breitenfeld, Odinsplatsen-Friggagatan-Alströmergatan-Stampgatan-Baldersgatan, och kvarteret Chemnitz, Friggagatan-Alströmergatan-Stampgatan.

Kring 1790 låg i detta område flera mindre egendomar med trädgårdar. Flera av egendomarn kan betraktas som mindre landerier och arrenderas av trädsgårdsmästare och affärsmän i Göteborg. I norr låg landeriet Gummero i vad som idag motsvaras av kvarteret Chemnitz. Landeriets trädgård är delvis bevarad men bebyggelsen består av höga hyreshus byggda mot Friggagatan i början av 1900-talet efter att landeriet rivits.

Gummero och Oscarsdal
Stampgatan 1896. Landeriet Gummero till vänster och landeriet Oscarsdal i fonden (längst bort). Bild: Julius Ahlberg. Public Domain
1790
Kvarteret Chemnitz på 1940-talet. Stampgatan till vänster och Friggagatan västerut till höger.
1888
Friggagatn, kvarteret Breitenfeld cirka 1920. Bild: Arne Landahl. Licens: CC-BY-NC-ND
1923
Hörnet Alströmergatan/Friggagatan i kvarteret Breitenfeld
Odinsplatsen och Friggagatan kring 1940

Längst i söder, i kvarteret Brunnbäck men även i kvarteret Breitenfeld växte mindre industrier fram vars senare revs och ersattes delvis med ny bebyggelse i början av 1900-talet medan andra industrifastigheter ersattes av kontorshus på 1960-talet. En av de fastigheter som tidigt revs i kvarteret Brunnbäck var Norlund & Holmgrens bryggeri.

I bortersta trähuset, Stampgatan 48,kvarteret Brunnbäck, låg bryggeriet Norlund & Holmgren i en liten gårdsbyggnad. Bryggarfamiljerna bodde i gathuset och där fanns även kontor. Huset uppfördes före 1767 och revs 1928-29.

Längs Stampgatan revs senare flera fastigheter i kvarteret Breitenfeld och några längs med Friggagatan för att ersättas med moderna lägenhetsfastigheter på 1990-talet. I kvarteret Chemnitz bevarades de flesta hus och i kvarteret Breitenfeld också många medan färre blev kvar i kvarteret Brunnbäck.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.