Kvarteret Kronoberg

Kvarteret Kronoberg, Chalmersgatan-Storgatan-Teatergatan-Vasagatan,i stadsdelen Lorensberg, upplät staden år 1867 mark åt Chalmerska slöjdskolan i samband med att hela Mariefreds landeri inlöstes från Jacobina Scott.

Chalmerska slöjdskolans byggnader stod klara 1869 men i södra delen av kvarteret mot Stora Allégatan (Vasagatan) fanns en tomt kvar som 1872 uppläts till Slöjdföreningens skola. Det var de första nya stenbyggnaderna som uppfördes i Lorensberg efter att den tidigare landerimarken inlöst från de som arrenderat den och hade besittningsrätt.

Chalmerska slöjdskolan. Teckning i Ny Illustrerad Tidning av Otto August Mankell.

Alla byggnaderna uppfördes i vad som kallas institutionsarkitektur med fasader i
traditionellt gult tegel och enkla orneringar av cement med Victor von Gegerfelt som arkitekt. År 1886-87 lät Gegerfelt sin adept Hans Hedlund rita skolhusens tredje våning i samma stil och material. Tredje våningen på Slöjdföreningens skola ritades av Victor Adler.

Chalmers mot Storgatan efter 1887
Slöjdföreningens skola.

Slöjdföreningens skola övertogs av 1904 av Chalmers som byggde två flyglar år 1910 och 1911. Slöjdföreningen flyttade sin verksamhet till ett nybyggt hus på Kristinelundsgatan i kvarteret Oppensten direkt söder om kvarteret Kronoberg.

Efter 1911, Slöjdföreningens tidigare hus mot Vasagatan.

Chalmers utbildningar delades på 1850-talet. 1852 inrättades en förberedande ettårig utbildning på slöjdskolan för att öka elevunderlaget och från 1878 gjordes den till en tvåårig förberedande utbildning. Denna del kom att kallas för ”Chalmers lägre” och den andra därmed för ”Chalmers högre”. Den högre utbildningen flyttade till Gibraltar år 1926. 1937 beslutade riksdagen att Chalmers skulle förstatligas och att den högre avdelningen skulle få högskolestatus varvid ”Chalmers lägre” omvandlades till Tekniska gymnasiet i Göteborg (TGG). 1966 fick skolan namnet Polhemsgymnasiet och 1994 flyttade den till Lindholmen.

I lokalerna flyttade då Konsthögskolan Valand in. Snett emot den lokal som en gång i tiden byggdes för skolans räkning.

1888
1923

Källor:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.