Kvarteret Stegeborg (Lorensbergsparken)

Kvarteret Stegeborg, Johannebergsgatan-Lorensbergsparken-Södra vägen-Berzeeligatan, var ett av de sista kvarteren i Lorensberg som kom att förändras till ett modernare stadskvarter.

I det som blev kvarteret Stegeborg låg från början landeriet Lorensberg som senare blev värdshus.

1885 byggdes Lorensbergs Cirkus finansierad av direktör G. Schumann och på initiativ av landeriets dåvarande innehavare Gustaf Lundstedt. Cirkus brann dock ned men återuppbyggdes år 1900.

År 1891 uppförde dåvarande källarmästaren på Lorensberg, Victor Norman en byggnad som egentligen var avsedd som en extra matsal för 1891 års utställningsbesökare. Senare blev detta en varietélokal som kallades Alhambra, vars utbud förbjöds 1896, varvid Norman istället inredde en teatersalong i huset. Lokalen döptes då till Folkteatern. Området där Folkteatern låg blev senare ett eget kvarter, kvarteret Stäket. Folkteatern brann ner den 19 januari 1942 och verksamheten flyttades då över till Cirkus fram till rivningen år 1969.

Cirkus innan rivningen 1969. Bild: Nils Dimming. Public Domain

1916 stod Lorensbergsteatern färdig i kvarteret. Teatern är ritad av arkitekten Karl M. Bengtson, sceninredningen gjordes av tysken C. Roeder, och byggdes på initiativ av och var delvis finansierad av krögaren Sophus Petersen, som drev den dåvarande restaurangen i Lorensbergsparken.

Lorensbergsteatern

År 1950 stod Park Avenue Hotel, som är ritat av arkitekten Nils Einar Eriksson, färdigt. En nytt kvarter avstyckades för hotellet, kvarteret Strömsholm. 1956 revs den gamla restaurangen för att ge plats åt hotellets restaurang, som lades parallellt med Kungsportsavenyn och som idag också innehåller en nattklubb.

Park Avenue Hotel 2006. Bild: Henrik Sendelbach Licens: CC BY-SA 3.0

År 1967 invigdes Göteborgs nya stadsbibliotek, som är ritat av Lund & Valentin arkitekter. Biblioteket är placerat i hörnet av Kungsportsavenyn och Berzeliigatan. Området med Lorensbergsteatern och biblioteket blev kvarteret Stenhammar.

Lorensbergsparken i slutet av 1950-talet eller början av 1960-talet. Park Avenue Hotell, Cirkus och Lorensbergsteatern.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.