Biografen Göta

Biografen Göta i Götapalatset i kvarteret Torpa vid Götaplatsen, invigdes den 13 oktober 1936. Biografen var mycket konstnärligt utsmyckad:

Det första som mötte publiken var konstnären Anders Olssons mörkgröna konststensstaty av gudinnan Filmia. Innanför de båda salongsdörrarna fanns stora intarsiaarbeten av jakaranda och sykomor i en brungrå kaukasisk valnötspanel som gick ända upp i taket. Den ena föreställde en filminspelning, den andra skådespelare.

Salongens sidoväggar hade panel längst ned som övergick i gräddgul veloursammet i kontrast mot de smala, svarta pelarna. Taket var svagt gul-vitt, fåtöljerna moss-gröna. Ljuset kom från en snäckskalsformad ramp vid scenens nederkant och lampetter på väggarna.

Den 31 december 1941 brann biografen varvid stora skador uppstod. Efter branden genomfördes en omfattande renovering:

Taket hade sänkts, väggarna vid scenen avslutades med panel av italiensk valnöt, de övriga hade klätts i tyg med diskret mönster, de 700 stolarna var varmt röda. Ridåsystemet var nytt för Göteborg, en yttre ridå i blå plysch och en bakre i silverton. Ljudanläggningen var från Philips, kallades för Cymfonie och var förberedd för stereofonisk film. Därför kläddes fondväggen in med akustiska plattor.

Foajén var mer tilltalande med bekväma fåtöljer, moderna bord av glasskivor och klädda bänkar efter väggarna. Arkitekt var Gunnar O. Jacobson.

1997 byggde en del av foajén om till en biograf, Lill-Göta. Antalet platser i den stora salen minskade från 700 till 669. Två år senare byggdes stora salongen om så att den bakre delen blev en egen bio, Mitt-Göta. 308 platser blev efter det kvar i den ursprungliga biosalongen.

Lill-Göta var en långsmal salong med 64 platser. 1990 gjordes LIll-Göta kortare och fick 38 fåtöljer. Antalet platser var 114 stycken i Mitt-Göta.

Biografen ägdes av Centrumbio tillsammans med Europafilm från start. 1980 tog Europafilm över alla Centrumbios biografer helt och hållet. 1984 köptes  konkursade Europafilm av Svensk Filmindustri.1997 lades bion ner. Därefter var lokalen under lång tid, 1998-2013, en hemelektronikbutik ägd av Siba.

Biografen Göta återöppnades i sina gamla lokaler av SF Bio den 4 september 2015. Den hade då fyra salonger med totalt 249 platser. Ridån i den största salongen, med 108 platser, kommer från biografen Palladium, som lades ner 2008. I den andra salongen, med 86 platser, är ridån från biografen Victoria, som stängdes 2002. Salong 3 har 34 platser och salong 4 har 21 platser och är därmed SF Bios näst minsta svenska salong

Entré biografen Göta år 2015. Bild: Mattias Blomgren Licens: CC BY-SA 4.0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.