Kvartet Guldregnet och kvarteret Pilträdet

Kvarteret Guldregnet, Landalagatan-Landalatorget-Svarvaregatan-Karl Gustavsgatan-Hantverkaregatan, låg i Vasastaden i den västra delen av det som en gång kallades Brantdala efter landeriet som låg i området. Det var ett litet kvarter i utkanten av Göteborg precis på gränsen till Landala. Delar av kvarteret kan faktiskt ursprungligen ha legat i Landala som inkorporerades 1883.

Kvarteret Pilträdet Karl Gustavsgatan-Föreningsgatan-Erik Dahlbergsgatan-Kapellplatsen låg och ligger fortfarande i samma område.

Västra Brantdala 1872

På den mark som arrenderades av innehavarna av landeriet Västra Brantdala växte från mitten av 1800-talet en kåkstad fram längs med Landalavägen (idag Karl Gustavsgatan) framförallt i kvarten Aspen, Guldregnet och Pilträdet. I det som blev kvarteret Oxeln fanns två trähus i den sydöstligaste delen.

Västra Brantdala 1885
Västra Brantdala 1888

På 1880-talet ersattes en del av trähusen med landshövdingehus i södra delen av kvarteret Pilträdet och kring år 1900 byggdes även två landshövdingehus i kvarteret Oxeln istället för de gamla trähus och ett landshövdingehus mot Hantverkargatan i kvarteret Guldregnet. På 1920-talet byggdes sen fler landshövdingehus i nationalromantisk stil i de inre delarna av kvarteret och mot Erik Dahlbergsgatan.

Erik Dahlbergsgatan från Kapellplatsen, 2006. Bild: Harri Blomberg. Licens: CC BY-SA 3.0

I nordvästra delen av kvarteret Pilträdet vid Karl Gustavsgatan mittemot Dicksonska stiftelsens hus i Kvarteret Oxeln låg Brantdalaskolan i ett tegelhus som inköptes av Folkskolestyrelsen år 1889. Skolan uppfördes 1868 av Charles Dickson. År 1906 överlämnades detta hus till Fattigvårdssstyrelsen för att användas som ålderdomshem. År 1949 började denna byggnad att användas som natthärbärge för bostadslösa män.

Bergshöjden i det nordöstra hörnet av kvarteret Piltädet 1912-1916 med ett bostads hus byggt av Emily Wijks stiftelse.

Västra Brantdala 1923

På 1970-talet revs hela kvarteret Guldregnet och de västra delarna av kvarteret Pilträdet längs med Karl Gustavsgatan för att lämna plats åt moderna lamellhus i enlighet med en ny stadsplan för Brantdala som antogs 1969. Kvar blev ett antal landshövdingehus mot Kapellplatsen

Kapellplatsen 1 / Erik Dahlbergsgatan 39 år 2013 Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0

Idag utgör de tidigare kvarteren Oxeln, Guldregnet och Päronträdet i Vasastaden samt Rödbenan i Landala i praktiken ett enda stort kvarter.

Västra Brantdala, plan 1969.

Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.