Ernst Friman

Ernst Friman

Ernst Magnus Friman, född 27 okt. 1860 i Hällum, Skaraborg, död 1929, var en svensk ingenjör.

Skrevs in vid Chalmerska slöjdskolan 1877 och tog examen som ingenjör i juni 1880. Han studerade vid fackavdelningarna för Mekanik och Byggnadskonst. Ernst Friman arbetade därefter som ritare och arbetsledare hos byggmästare J. A. Ullgren i Göteborg. 1885 övertog han rörelsen och bildade firman Ullgren och Friman. Denna firma drev han till 1925. Friman uppförde bland annat ett flertal hus i Vasastaden. År 1932 gick byggnadsfirman i konkurs.

Han var också chef för Städernas allmänna brandstodsbolags avdelningskontor i Göteborg från 1886. Hedersledamot i Göteborgs byggmästarförening. Var ledamot av byggnadskommittéerna för bland annat Röhsska konstslöjdmuséet, Naturhistoriska muséet, Carlanderska sjukhemmet, Barnsjukhuset och Sjukhuset i Kålltorp (Renströmska). 1929 upprättade Friman sitt testamente och sin vilja att med 12 000 kr bilda en fond, Stiftelsen Ernst M. Frimans stipendiefond, vid Chalmers för utexaminerade ingenjörer från högre avdelningens byggnadsfackskola.

Ett svar på ”Ernst Friman”

  1. Ernst* Magnus Friman avled 1941-05-22 i Göteborgs Johanneberg [Johanneberg FI:2 sid.15].
    Han jordfästes i Örgryte gamla kyrka 1941-05-28 och ligger tillsammans med sin hustru Ragnhild (f Lagergren) begravd på Göteborgs östra kyrkogård (snett emot Karin Boyes grav).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.