Eva Pineus

Eva Palme föddes i Djursholm den 26 september 1905 i Djursholm och dog den 29 mars 1985, var en svensk politiker och bibliotekarie. Hon var dotter till civilingenjör Lennart Palme och hans hustru Cecilia, född Günther.

Efter studentexamen 1924 vid Djursholms samskola studerade hon språk, bland annat i Frankrike och USA. Hon tjänstgjorde en tid vid Kungliga biblioteket och gifte sig därefter 1930 med Kaj Pineus, sedermera dispaschör och kommunalpolitiker i Göteborg. De fick tre barn tillsammans.

Eva Pineus var aktiv inom Folkpartiets kvinnoförbund i Göteborg och under dess tidigare år sekreterare i förbundet. Åren 1947-1952 var hon ordförande i Fredrika-Bremer-Förbundets göteborgskrets. Under denna tid inleddes och utvecklades på hennes initiativ ett viktigt och bestående samarbete med kvinnoorganisationer i övriga nordiska länder.

Eva Pineus hade ett stort intresse för konst. Åren 1947-1967 var hon medlem i styrelsen för Konstindustriskolan i Göteborg, 1955-1967 i styrelsen för konstföreningen Spiran och 1961-1972 ordförande i Röhsska museets vänner.

När Asta Ekenvall och Rosa Malmström började arbeta för att skapa ett kvinnohistoriskt arkiv, med syfte att främja kvinnoforskningen genom att samla in material om och av kvinnor och göra det tillgängligt, tog de kontakt med Eva Pineus i hennes egenskap av ordförande för Fredrika-Bremer-Förbundet. Hennes stöd blev av stor vikt vid grundandet av Kvinnohistoriskt arkiv 1958. Av protokollet framgår att de tre möttes i Rosa Malmströms bostad för att konstituera stiftelsen Kvinnohistoriskt arkiv. Asta Ekenvall blev ordförande, Rosa Malmström arkivarie och Eva Pineus sekreterare. De tre grundarna kompletterade varandra och bidrog var och en med sin särskilda kompetens: Asta Ekenvall med de vetenskapliga kraven och idéerna, Rosa Malmström med bibliografiskt kunnande och Eva Pineus med sin organisationsvana och sitt omfattande nätverk.

Eva Pineus gjorde en betydelsefull insats som lobbyist och anslagssökare. Hon författade otaliga ansökningar om medel. Att så många beviljades kan tillskrivas hennes goda argumentationsförmåga och utomordentliga förbindelser. På ett skickligt sätt höll hon arkivet ekonomiskt flytande fram till dess att en avlönad bibliotekarietjänst inrättades för arkivet vid Göteborgs universitetsbibliotek. Hon deltog aktivt i verksamheten tills samlingarna införlivades med Göteborgs universitetsbibliotek 1971.

Inger Eriksson, ursprungligen publicerat i SKBL. Licens CC-BY-4.0

Eva Hilda Cecilia Pineus, www.skbl.se/sv/artikel/EvaPineus, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Inger Eriksson), hämtad 2019-01-06

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.