Styrelsen för Handelshögskolan begärde i en skrivelse den 2 december 1938 att stadsfullmäktige skulle ta upp frågan om skolans lokalfråga till prövning. Efter en preliminär utredning, beslutade Drätselkammaren den 8 juli 1941 att tillsätta en beredning med uppdraget att efter samråd med styrelsen för Handelshögskolan inkomma med förslag. På grundval av deras förslag, utarbetade avdelningen för arkitektur vid Chalmers tekniska högskola under ledning av professor Melchior Wernstedt ett antal skisser för en ny handelshögskola.
I mars 1944 tillsatte Göteborgs stad en kommitté som skulle utreda frågan om vilken tomtmark som fanns tillgänglig för offentliga institutioner i Göteborg, däribland Handelshögskolan. Vid sitt sammanträde 21 mars 1946 beslutade stadsfullmäktige att upplåta ett tomtområde i kvarteret Husaren i Haga vilket krävde ombildning av tomterna så att Handelshögskolans nya tomt inte bara omfattade området där Julius Lindströms stiftelses hus låg utan också delar av Göteborgs Högre Samskolas tomt.
Vid slutet av 1945 överlämnade Mary von Sydow genom ett gåvobrev den 17 december till Handelshögskolan en i värdehandlingar nedlagd donation, motsvarande 500 000 kronor, och i slutet av 1947 uppgick byggnadsfonden till 1 820 062 kronor.
För inredningen beviljade stadsfullmäktige 250 000 kronor ur Wilh. Röhss donationsfond (1948). Byggnadsarbetet påbörjades i november 1950. Vid planeringen av området, antogs att plats för de studerandes cyklar, uppskattades till cirka 300, och för 15 personbilar, varav 5 i varmgarage.
Den 24 oktober 1952 invigdes Göteborgs Handelshögskolas nya byggnad.
Byggnaden i åtta våningar uppfördes efter arkitekterna Sture Ljungqvist och Carl Nyréns ritningar av byggföretaget Byggnads AB Olle Engkvist. De totala kostnaderna för nybygget uppgick till cirka 4,3 miljoner kronor, där medlen tillkommit genom donationer av enskilda personer samt företag. Den västra delen av byggnaden är ett höghus i 8 våningar uppfört med fasadbeklädnad av Ekebergsmarmor och fönsterbröstningar av grönt opalglas. Den östra delen har tvåvåningslängor som omger en nästan helt sluten gård. Gatufasaderna av tegel med relativt små fönster. Gårdsfasaderna har en mer öppen karaktär och två av dem består helt av glaspartier.
1994-95 byggdes Handelshögskolan ut ytterligare efter att alla äldre byggnader i kvarteret Husaren rivits. Tillbyggnaden ritades av Erséus, Frenning & Sjögren Arkitekter. Fasaderna är i bulgarisk kalksten, sockeln är av granit, fönster och plåtarbeten i zink. Korridorerna är glasade mot innergården. Huset kunde förverkligas genom ett mycket generöst bidrag från Stiftelsen Richard C. Malmstens minne och genom donationer från ett antal stora Göteborgsföretag.
I juni 2009 påbörjades ytterligare en tillbyggnad, denna gång på innergården. Samma arkitekt som ritade byggnaden 1995, Peter Erséus, står bakom det nya huset. Tillbyggnaderna gjordes med målsättning att bevara den öppna och generösa gården. Tre nya flyglar byggdes därför låga och integrerade i marken, i formen av ett E, med tak täckta av sedummattor och fasader av natursten och glas.
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.