Hemmet, eller som det ursprungligen hette, Hemmet för obotligt sjuka, kom till på ett initiativ under våren 1862, då ett antal kvinnor i Göteborg inklusive landshövdingefrun Fåhraeus deltog, anordnade en auktion med handarbeten och annat. Syftet var att bilda en grundplåten till ett sjukhus för obotligt sjuka i staden. Strax efter auktionen upprättades en direktion för att förvalta de inkomna medlen samt för att organisera det fortsatta arbetet. 18 november 1862 hälls årsmöte varvid en styrelse utsågs. Föreningen inköpte ett hus på Husargatan i Haga och öppnade verksamheten i december 1862. Antal vårdplatser var sex stycken.
Sjukhemmet flyttade 1866 till nya lokaler i ett hus på Götgatan 7 som föreningen köpt in. Redan efter några år var kapaciteten i den nya lokalerna fullt utnyttjade, med totalt 17 patienter. Stadsfullmäktige upplät då två tomter i hörnet Sprängkullsgatan 8/Lilla Bergsgatan i kvarteret Husaren i Haga, där en ny byggnad uppfördes som rymde 50 sängplatser. Dit flyttade verksamheten 1876. Arkitekt var Victor von Gegerfelt.
Genom donationer och gåvor ökade hemmets tillgångar, och då behovet snabbt växte av ett ökat utrymme, upplät stadsfullmäktige 1899 en tomt på 7 920 kvadratmeter på Per Dubbsgatan i Änggården för en större byggnad. Där uppfördes ett hus som rymde 90-100 sängplatser, och som överlämnades i slutet av 1902 och togs i bruk den 28 april året därpå. Arkitekt var Hans Hedlund. Sjukhemmets ändamål var vid denna tid att lämna kostnadsfri vård åt obemedlade, obotligt sjuka, tillhörande Göteborgs stad.
Under 1967 utökades hemmet med tre nya vårdpaviljonger och vårdplatserna utgjorde 205 stycken år 1978. Sjukhemmet finns kvar än idag, ägs av Stiftelsen Göteborgs Sjukhem men drivs av Tre Stiftelser som sammanlagt har 380 anställda på tre enheter som ägs av tre olika stiftelser. Förutom Stiftelsen Göteborgs sjukhem också Stiftelsen Ålderdomshemmet i Göteborg (Åhemmet/Vegahemmet) och Stiftelsen Otium.
Idag är syftet med Stiftelsen Göteborg sjukhem att bereda sjukhemsvård åt inom Göteborgs kommun bosatta långvarigt kroppssjuka. Stiftelsen hade år 2016 en förmögenhet på totalt 215,4 miljoner svenska kronor. Förvaltningen sköts av Tre Stiftelser vars styrelse består av kommunpolitiker från Göteborgs stad.
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Hej! Jag har en fråga om bildtexten till GMA:9180:13. Det är väl inte Skansberget i bakgrunden utan Fogelbergparken man ser? Mvh Staffan
Det är Skansberget. Vi står på Lilla Bergsgatan och tittar västerut. Annars kan vi inte ha Göteborgs sjukhem till höger. Men onekligen förefaller det konstigt då vi båda nog tänker att det borde ligga hus i vägen. Men husen i kvarteret Sappören byggdes på 1890-talet och innan dess var det trädgårdar där. Om det hade varit nuvarande Fogelbergsparken hade vi sett Villa Gustafsberg och Gegerfelts trävilla. Berget hade också lutat åt andra hållet. http://gamlagoteborg.se/2019/02/25/kvarteret-enen-och-kvarteret-furan/
Då är det inte Göteborgs sjukhem vi ser. Lilla Bergsgatan är mina kvarter, jag passerar så gott som dagligen och därför kände jag igen mig när jag såg bilden. Den är tagen åt öster och byggnaden vi ser ligger i hörnet av Lilla Bergsgatan 5 och Västergatan 1.
Vad gäller Gegerfelts villa så låg den enligt kartan från 1888 placerad mitt emot denna byggnad och är därmed i det mesta dold på denna bild men den går att ana.
Angående bergets lutning så är det inte berget man ser luta utan krönet på den tallskog som växte där. Se GMA:2986:2.
Jag är ganska säker på att det är rätt beskrivning. Om det är ett trähus som syns har du dock sannolikt helt rätt. Det ska i så fall var det gula landshövdingehuset/trähuset som finns kvar som syns på bilden. När jag tittar på det huset idag ser det ut som om det faktiskt kan vara det. Så jag byter ut bildtexten.