Järntorgsgatan 8-10

Byggnad uppförd 1963 i 6-8 våningar i kvarteret Regeringen i Pustervik. Byggnaden är uppförd i funktionalistisk stil och består av två olika fasader, det slätputsade ljust gulfärgade sjuvåningshuset samt en helt uppglasad fasad med svarta inslag av plåt som löper horisontellt. Flackt, plåttäckt tak.

Fasaden ut mot Järntorgsgatan och Pusterviksgatan har en hög uppglasad butiksvåning på första och andra plan. Andra plan ovan gatukorsningen är accentuerad med ett utfällt glasparti. Första plan ramas in av plattor i en ljus sandsten, övriga fasaden är indelad i rutsystem i ljusare och mörkare färgade fält i ljusgul kulör som ramar in fönsterpartierna.

Fasaden intill som är grannhus till nummer 12, har en helt uppglasad fasad i härdat glas. De tre nedre våningarna består numera av större, kvadratiska glasfält och de tre övre våningarna av mindre, rektangulära glas. Från början var det enhetlig med samma stil från våning två och uppåt. De två fasaderna binds ihop av ett våningsplan på taket som är inskjutet från fasaderna

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.