Fredrik Holm

Johan Frederik Sörensen Holm föddes den 12 september 1846 i Danmark. Dog den 19 oktober 1914 i Göteborg. Han var gift med Augusta Wilhelmina Carlsson. De hade sönerna Holger Holm (1876-1944) och Thorbjörn Holm (1887-?).

Efter avslutad skolgång skickades han till Tyskland för att i Neumünster bedriva språkstudier och på samma gång genomgå utbildning vid handelsinstitutet där. Han var därefter elev i en större detaljhandel i Hadersleben och flyttade 1866 till Göteborg med anställning i firman L. F. Janssen & Co., hos vilken han kvarstannade tills han år 1871 övertog firman J.A. Wettergren & Co. Han var också dansk konsul i Göteborg. Han ledde företaget intill sin död 1914.

CRA Fredberg berättar en anekdot om Fredrik Holm:

Tidigt på morgonen den 31 mars 1871, dagen före hr Holm övertog firman, väcktes han av ett av sina blivande biträden, som meddelade honom, att han genom en vän, som arbetade i en tidning, fått veta, att det under natten kommit telegram om att drottning Lovisa, Konung Karl XV:s gemål, dött.

På den tiden anlades allmänt landssorg efter kungliga personer och det gällde nu att begagna tillfället.

När engroslagren öppnades på morgonen, stod F. H. och hans biträden redan utanför deras dörrar och köpte upp så mycket svarta tyger, som funnos på lager. Dessutom hade hr Holm med anledning av affärens övertagande inköpt en hel del nya varor, varibland även fanns ett större parti svarta tyger. Men hamnen var igenfrusen och ångbåten hade måst ankra vid iskanten ute vid Vinga. Genom särskilt tillmötesgående och efter mycket övertalande lyckades det Holm att få en kammarskrivare att i släde fara med ut till Vinga och där tullbehandla de svarta varorna, vilka sedan fördes till Göteborg.

När Holm den 1 april på morgonen öppnade sin affär, var hans firma den enda i staden, som kunde erbjuda allmänheten ett stort och välsorterat lager i svarta varor. Följden härav låter lätt tänka sig. Resultatet blev utomordentligt gott och utgjorde en god hjälp i starten.

Också fick han flera gånger mottaga erkännande, bl. a. vid sitt 25-årsjubileum som köpman, då om honom offentligt yttrades, att han “genom träget arbete och aktgivande på tidsförhållandena i förening med det för firman betydelsefulla inlägg, att städse följa med de växlande moderna och bjuda de rikaste urval, gjort fabrikaten från de numera storslagna ateliererna i Göteborg till efterfrågade varor även i grannlanden.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.