Riksbankshuset

Riksbankshuset upptar en genomgående tomt mellan Södra Hamngatan och Drottninggatan i kvarteret Frimuraren. Tomten var ursprungligen tre fastigheter,  5 roten nr 25 och 26 mot Södra Hamngatan och 4 roten nr 112 mot Drottninggatan.

De tre fastigheterna kom att samlas på en hand i början av 1800-talet när de en efter köptes av kommerserådet Andreas Andersson. Han lät Carl Wilhelm Carlberg rita ett nytt hus, som uppfördes åren 1804–1808. Mot Södra Hamngatan hade det tre våningar och mot Drottninggatan var det ett envåningshus. Bottenvåningen inrymde handelslägenheter och magasin, medan de övre våningarna var bostadsvåningar. Andreas Andersson avled år 1809 och huset såldes 1811 till kommerserådet och rådmannen Niclas Malm. Efter stadsbranden 1813 flyttade Carl Wilhelm Carlberg, som förlorat sin bostad vid Norra Hamngatan, in i Malms hus och avled där året därpå. Efter Malms död 1817, såldes huset år 1820 till grosshandlaren Anders Magnus Prytz.

Efter Prytz död 1837 sålde änkan fastigheten till Riksens Ständers Bank (senare Riksbanken, Sverige Riksbank) år 1842 varvid banken flyttade sitt kontor dit. Undervåningen byggdes om 1841. 1886 uppfördes ett nytt hus för Riksens Ständers Bank efter ritningar av Viktor Adler. Envåningsbyggnaden mot Drottninggatan revs samtidigt och ersattes med en trevåningsbyggnad. Den nya Riksbanken invigdes år 1889. År 1943 byggdes huset om efter ritningar av Nils Einar Eriksson. Vid den ombyggnaden togs många dekorationer bort och en ny ingång sattes in mot Södra Hamngatan, då Kungliga Flygförvaltningen flyttade in i de övre våningarna. Även banklokalen gjordes om helt i samband med ombyggnaden.

Riksbanken flyttade till nybyggda lokaler i Mölndal den 16 oktober 1995.

Byggnaden mot Drottninggatan revs år 2001 och en ny byggnad uppfördes. Byggnaden mot Södra Hamngatan byggdes om och entrévåningen från 1940-talet och fasadens nederdel återställdes.

Riksbankshuset 2015.

Riksbankshuset 2015. Bild: Mattias Blomgren. Licens: CC BY-SA 4.0

Ett svar på ”Riksbankshuset”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.