Sveahuset

Sveahuset, i kvarteret 54 Alströmer vid Västra Hamngatan 3 i Göteborg, byggdes 1887-1889 av F O Peterson & Söner efter ritningar av Adolf Emil Melander som huvudkontor åt Brand- & Lifförsäkringsbolaget Svea.

Byggnadskomplexet som huset tillhör, byggdes i tre etapper; Västra Hamngatan 3 (1880-tal), Drottninggatan 6 (1890-tal) och Magasinsgatan 6 (1920-tal). Huset är byggt i florentisk nyrenässans i tre våningar samt vindsvåning. Fasaden är i huggen granit och stampad betong samt slätputs. Den 28 april 1890 invigdes huset. Sista dagen för verksamhet i det gamla huset var den 30 mars 1887.

Försäkringsbolaget köpte fastigheten den 4 februari 1867 och använde det befintliga huset som kontor. Men då Göteborgs Enskilda Bank på hösten 1886 skulle bygga om grannfastigheten vid Västra Hamngatan/Lilla torget och en brandmur behövde rivas samt även på grund av platsbrist utlystes en arkitekttävling som vanns av Adolf Emil Melander (men bearbetades vidare av Hans Hedlund och Yngve Rasmussen) med bidraget ”Hör oss Svea”.

I förslaget ingick en staty av Moder Svea flankerad av två lejon placerad på taket ovanför huvudentrén, ”Moder Svea med Rikets lejon”. Den är tillverkad i Berlin, och utgör Göteborgs enda takstaty (Valandhuset hade också en takstaty, Volund, men den försvann i samband med en ombyggnad).

Statyn av Moder Svea används även på fler av företagets byggnader och kan bland annat ses på fastigheten Karl Johans gate 6 i Oslo. Fram till andra världskriget fanns även tre bronssfinxer på takets hörn.

En hiss installerades 1909 inför att direktörsvåningen i våning tre året därpå togs i anspråk för affärsverksamheten.

År 1970 flyttade försäkringsbolaget ut, och 1979 byggdes huset om för Göteborgs universitet som använde det för undervisning fram till 1995. Under 1998-1999 byggdes huset åter om och till, bland annat med en indragen takvåning för Elite Plaza Hotel. Interiörer från 1880- och 1920-talet behölls samt renoverades. Ett glastak byggdes över den smala gården, vilken inreddes som matsal.

Sveahuset (Elite Plaza Hotel)

Sveahuset (Elite Plaza Hotel) Bild: Bernt Rostad Licens: CC BY 2.0

Texten från Wikipedia.

Ett svar på ”Sveahuset”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.