Waidele

Waidele var ett musikföretag i Göteborg, grundat 1885 i Söderhamn. Ursprungligen sålde företaget pianon från Sverige (Nordiska Pianofabriken, Vetlanda) och pianon som importerades från Tyskland, men även blås- och stråkinstrument samt strängar och noter.

Företaget var verksamt i Göteborg 1911–1996, då man i slutet sålde alla typer av musikinstrument, grammofonskivor, kassettband, radio- samt teveapparater. Som mest hade Waidele cirka 120 anställda, och mot slutet 11.

År 1911 flyttade Gustav Waidele från Söderhamn till Göteborg och övertog Gustaf Malmgrens musikaffär i Arkaden.

Då grammofonen slog igenom var Waidele tidigt ute, och i september 1926 annonserade man om inspelningar med sångaren Jack Smith, ”the whispering barytone”.

Nordiska Musikförlagets filial i Göteborg, som förestods av Bertil Mannheimer, övertogs av Waidele 1937. Verksamheten bestod av ett notlager samt en begränsad förläggarverksamhet.

I maj 1970, flyttade butiken till Fredsgatan i samma kvarter som Arkaden. Waidele fanns periodvis på flera ställen i Göteborg; vid Olskroksgatan 2, Kungsgatan 44, Landsvägsgatan 16, Stigbergsliden samt huvudaffären i Arkaden. Affärer fanns även i andra städer under vissa år, bland andra Borås.

På grund av den ökade konkurrensen från radio- och tevehandeln utanför stadskärnan tvingades den sista ägaren Lars Waidele att stänga butiken den 3 februari 1996. Skivaffären med bara rock- och popmusik levde dock kvar med annan ägare i några år. Den hette även då Waidele, men ägdes inte längre av släkten Waidele.

Texten i huvudsak från Wikipedia


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 svar på ”Waidele”

  1. Den längsta tiden drevs företaget av bröderna Heimer och Arne Waidele. Firman var det gamla pianoföretagets August Hoffmans Pianofabriks AB i Stockholm största återförsäljare. I mitten av 60-talet köpte bröderna dess fabrik och varumärke samtidigt som man övertog Nordiska Pianofabriken i Vetlanda. I och med övertagandet av Lundholms pianomagasin i Stockholm med agenturen för Steinway & sons fick man genom Hoffmans även den andra stora internationella pianoagenturen: Carl Bechstein, Berlin. Olyckligtvis skedde alla dessa övertag när tv-mediet tog fart. Folk slutade abrupt att köpa pianon, de sparade pengarna gick i stället till inköp av tv-apparater. Och så kom ju Beatles och då gällde länge bara gitarr för musikintresserade ungdomar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.