Waidele var ett musikföretag i Göteborg, grundat 1885 i Söderhamn. Ursprungligen sålde företaget pianon från Sverige (Nordiska Pianofabriken, Vetlanda) och pianon som importerades från Tyskland, men även blås- och stråkinstrument samt strängar och noter.
Företaget var verksamt i Göteborg 1911–1996, då man i slutet sålde alla typer av musikinstrument, grammofonskivor, kassettband, radio- samt teveapparater. Som mest hade Waidele cirka 120 anställda, och mot slutet 11.
År 1911 flyttade Gustav Waidele från Söderhamn till Göteborg och övertog Gustaf Malmgrens musikaffär i Arkaden.
Då grammofonen slog igenom var Waidele tidigt ute, och i september 1926 annonserade man om inspelningar med sångaren Jack Smith, ”the whispering barytone”.
Nordiska Musikförlagets filial i Göteborg, som förestods av Bertil Mannheimer, övertogs av Waidele 1937. Verksamheten bestod av ett notlager samt en begränsad förläggarverksamhet.
I maj 1970, flyttade butiken till Fredsgatan i samma kvarter som Arkaden. Waidele fanns periodvis på flera ställen i Göteborg; vid Olskroksgatan 2, Kungsgatan 44, Landsvägsgatan 16, Stigbergsliden samt huvudaffären i Arkaden. Affärer fanns även i andra städer under vissa år, bland andra Borås.
På grund av den ökade konkurrensen från radio- och tevehandeln utanför stadskärnan tvingades den sista ägaren Lars Waidele att stänga butiken den 3 februari 1996. Skivaffären med bara rock- och popmusik levde dock kvar med annan ägare i några år. Den hette även då Waidele, men ägdes inte längre av släkten Waidele.
Texten i huvudsak från Wikipedia
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Den längsta tiden drevs företaget av bröderna Heimer och Arne Waidele. Firman var det gamla pianoföretagets August Hoffmans Pianofabriks AB i Stockholm största återförsäljare. I mitten av 60-talet köpte bröderna dess fabrik och varumärke samtidigt som man övertog Nordiska Pianofabriken i Vetlanda. I och med övertagandet av Lundholms pianomagasin i Stockholm med agenturen för Steinway & sons fick man genom Hoffmans även den andra stora internationella pianoagenturen: Carl Bechstein, Berlin. Olyckligtvis skedde alla dessa övertag när tv-mediet tog fart. Folk slutade abrupt att köpa pianon, de sparade pengarna gick i stället till inköp av tv-apparater. Och så kom ju Beatles och då gällde länge bara gitarr för musikintresserade ungdomar.