Arkaden

Efter en idé av konsul Gustaf Bolander grundades år 1897 AB Göteborgs Arkader med honom, G. D KennedyChristan Röhss och några andra som delägare. De anlitade byggmästare var Johan Joachim Dähn och arkitekten Franz Louis Enders som fick uppdraget att rita två sexvåningsbyggnader med valvbågar emellan och två portaler med torn. Snett genom det tidigare fyrkantiga kvarteret skulle det dras fram en gata, eller ”arkadpassage”. Arkaden blev Sveriges enda privatägda stadsgata.

För att kunna bygga Arkaden köptes hela kvarteret, däribland Denninghoffska huset i hörnet av Östra Hamngatan och Drottninggatan. 1898 revs kvarteret.

Arkaden
Arkaden

Den första östra delen av Arkaden stod klar 1899 och innehöll mest affärslokaler samt från början ett hotell med 50 rum, café och restaurant. Den västra delen skulle stå klar 1904 men kom aldrig att bli byggd. Istället byggdes där lägre byggnader från början tänkta att vara ett provisorium. Däremot byggdes ett hus, Hertziahuset, på annan plats enligt samma grundritningar som dock gjordes om lite. Detta hus byggdes efter att J.A. Hertz köpt aktiemajoriteten i AB Göteborgs Arkader år 1909 från de tidigare ägarna. Bolaget var då i det närmaste konkursfärdigt.

Den första hyresgästen i Arkaden blev konfektionsfirman Henr. Ahlberg som flyttade in 9 juli 1899. Bland butikerna genom åren i Arkaden fanns Brobergs tobakshandel, Waideles skivbutik, Törnstens herrekipering, optikerfirman Hulténs, Petersons Wienerångbageri, hovjuvelerare A. Landoff & Sons, Boutique Margot, Bernat Klein, blomsterbutiken Emelie Åqvist, perukmakare Hugo Bonander, smörgåsbutiken Arcade och Bohus Stickning med flera. Dessutom fanns där också den allra första fasta biografen i landet som hette Alhambra som invigdes 1902. Restaurangen i hotellet hade namnet Continental men vid slutet av första världskriget ersattes det av Cabaret ”Vildkatten”.

Arkaden

I november 1967 köpte försäkringsbolaget Allmänna Brand byggnaden och den privatägda gatan. Den 3 juli 1972 påbörjades rivningen av byggnaden runt gatan och 1974 invigdes den nya Arkaden.

Advertisements

5 svar till “Arkaden”

  1. Pingback: Denninghoffska huset | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Hertziahuset | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Johan August Hertz | Det gamla Göteborg

  4. Pingback: Wihelm Denninghoff | Det gamla Göteborg

  5. Pingback: Kvarteret Arkaden | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.