Polismordet i Göteborg 1923 ägde rum inne på Göteborgs detektivstation på Spannmålsgatan den 16 maj 1923 när detektivkonstapel Carl Olander sköts till döds i tjänsten.
Den 26-årige Kurt Alfred Johansson greps som misstänkt för att han förfalskat en postanvisning. Han fördes till detektivstationen i det Oterdahlska huset på Spannmålsgatan i Nordstan.
Under förhören ledda av detektivöverkonstapel Stjernfelt och detektivkonstapel Carl Olander, erkände han förfalskningen. Ett brott som inte var helt ovant för Kurt Johansson. Han dömdes under åren 1915–1925 sex gånger för flera fall av stöld och förfalskning och uppträdde ofta som greve Hamilton.
När Olander, som var född 30 maj 1888 och kommit i Göteborgspolisens tjänst 1910, därefter skulle visitera mannen, sprang denne in i ett angränsande förhörsrum tätt följd av Olander.
Gärningsmannen drog upp en pistol ur fickan och hann skjuta flera skott, varav ett träffade Olander i pannan, innan han blev övermannad av andra poliser. Olander dog samma dag på Sahlgrenska sjukhuset.
Vid rättegången framkom det att Kurt Johansson inne på detektivstationen egentligen försökt ta sitt eget liv och skottet mot Olander bedömdes som ett vådaskott. Han fick 1 års fängelse för synnerligen grovt vållande till annans död.
Kurt Johansson bytte senare namn till Kurt Haijby och är känd från den så kallade Haijbyaffären.
Mordet på Carl Olander är det senaste inträffade på en polis i tjänst i Göteborg.