Olof Ankarström

Olof Ankarström (också Anckarström eller Ankerström) som föddes i Kungälv cirka 1671 var underlöjtnant i amiralitet från maj 1710, och kaparkapten på kaparfregatten Carolus XII från 1711. Ägare till Carolus XII var Sebastian Tham, Hieronymus Gripenstedt, Matthias Schildt, David Amija och Alexander Williamsson.

Med Carolus XII som förde 10 järnkanoner och 12 träkanoner (dvs attrapper), begav han sig 1712 till den norska kusten för att bedriva kaperiverksamhet men hade i juni 1712 oturen att bli tagen av en norsk kapare från Bergen, vilken emellertid beviljade Ankarström och hans besättning fritt avtåg.

I maj 1714 var han kommenderad på fregatten Marstrand – ett reguljärt örlogsfartyg ur Göteborgs eskader med 26 järnkanoner, under befäl av kapten Wagner, som tillsammans tre andra svenska krigsfartyg löpt ut för att stoppa en väntad holländsk kofferdiflotta i Skagerak.

Under fullgörande av detta uppdrag inträffade en egendomlig och sällsynt olycka. Fartygen låg stilla i lugnt och vackert väder i närheten av Skagen. Under visiteringen av holländarna kom plötsligt en regnby med dunder, blixt och hagel över dem. På fartyget Marstrand slog blixten ned, krysstången gick över bord, mesanmasten avtacklades och fregatten, som fått slagsida i den hårda byn, sjönk. 140 man omkom, varav Olof Ankarström var en, endast 31 räddades. Befälet på skeppet fördes av kapten Wagner.

Andra källor: Olof Traung, Lars Gathenhielm, 1952

Ett svar på ”Olof Ankarström”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.