Maja Forssman

Dagmar ”Maja” Forssman (1881-1942) föddes Dagmar Levisson som dotter till Ludvig Levisson och Lisen f. Davidson. Hon hade två systrar och en bror, Märta Levisson (gift Josephsson), Olga Levisson, gift med Erik Rubenson och Wilhelm Henrik Levisson.

Hon var gift med Axel Forssman (1877-1942). De hade två barn, Hans Forssman (1912-94) och Lisen Forssman (1907-?), gift Sievers.

Maja Forssman var dessutom älskarinna åt Torgny Segerstedt, chefredaktör på Göteborgs Handels och Sjöfartstidning. Huvudägare i tidningen var Axel Forssman. Förhållandet var med Segerstedt var helt öppet och allmänt känt:

Torgny Segerstedt hade en öppen kärleksförbindelse med Maja Forssman, gift med Axel Forssman – en förmögen advokat som arbetade i GHT:s styrelse och som från 1928 var dess ordförande. Enligt Segerstedts levnadstecknare Kenne Fant blandade sig Maja Forssman ofta i det dagliga arbetet på redaktionen. Segerstedt följde nästan alltid hennes önskemål, vilket tidvis skapade olust bland medarbetarna. Inte minst när han gav en för älskarinnan misshaglig redaktör sparken.

Maja Forssman bidrog även med originella och praktiska idéer, vanligen med tanke på den kvinnliga läsekretsen, och hon satt ofta vid Segerstedts sida under representationsmåltider. På så sätt blev hon en del av tidningens ansikte utåt.

Hustruns attityd till Segerstedts otrohet var tålmodig, men det sägs att förhållandet berövade henne livsglädjen. Även Axel Forssman förhöll sig tolerant och förblev ständigt Segerstedts bundsförvant och trogne vän, även när protesterna mot tidningens antinazistiska agitation var som starkast. Ingen av de fyra i kärlekskarusellen begärde skilsmässa.

Det sägs att Segerstedt i privatlivet blev alltmer sluten och skyggade inför obekanta människors granskande blickar, möjligen på grund av dåligt samvete gentemot sin fru.

Han blev ofta orättvist beskylld för att hans antinazistiska ställningstagande berodde på förhållandet med Maja Forssman, som var judinna. Detta ska, enligt Fant, ha gjort Forssman djupt bedrövad. Vid ett sådant tillfälle, 1942, blev hon utom sig, tog en överdos morfin (hon var sedan länge morfinmissbrukare) och avled. Hon efterlämnade ett meddelande till Segerstedt: »Jag vill inte bli en börda för dig.»

3 svar på ”Maja Forssman”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.