Francis John Sheldon

Francis John (Frans Johan) Sheldon föddes 1660-06-29 i Göteborg som son till Francis Sheldon och Ipse Vinbell. Dog 1692-12-15 i Karlskrona. Gift med Christina Plan. De hade inga barn.

Utbildades av fadern till skeppsbyggmästare, bl.a. i Riga till 1683. När fadern fick avsked ur svensk tjänst 1683 valde sonen att stanna. Han var därefter mästerknekt (underskeppsbyggmästare) i Karlskrona 1683–86. När Robert Turner avled utsågs Francis John Sheldon vid 26 års ålder till skeppsbyggmästare vid flottans nya huvudbas i Karlskrona. Han åtnjöt stort förtroende hos amiralgeneralen Hans Wachtmeister, som inför en tveksam Karl XI bl.a. framhöll att S till skillnad från andra, äldre kandidater kunde utarbeta fartygsritningar och leda skeppsbyggen efter den engelska metod som Turner vant timmermännen vid. Till skillnad från fadern hade han inte heller några samarbetssvårigheter. S byggde 1690–92 tre linjeskepp vilka vann stor uppskattning hos Wachtmeister.

Efter att han dött år 1692 övertog brodern Charles Sheldon hans arbete som skeppsbyggmästare i Karlskrona.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.